Mai multi mari consumatori de energie electrica precum Petrom, Carpatcement, Alro sau Rafo au solicitat, in cadrul unei intalniri cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, acces direct la producatorii de electricitate, anunta Mediafax. Motivul invoc

Mai multi mari consumatori de energie electrica precum Petrom, Carpatcement, Alro sau Rafo au solicitat, in cadrul unei intalniri cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, acces direct la producatorii de electricitate, anunta Mediafax. Motivul invocat a fost evitarea cresterii preturilor din cauza unor disfunctionalitati ale pietei de energie.
"Cei prezenti au ridicat problema sigurantei accesului la energie pe piata interna. In acest sens, s-a solicitat ministerului implementarea unui mecanism prin care marii consumatori de energie sa beneficieze de acces direct la producator. Se considera ca, astfel, se pot evita situatii de genul celor aparute anul trecut, cand datorita unor disfunctionalitati ale pietei de energie, pretul a crescut cu circa 30%", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Pentru edificare ministrul Vosganian a cerut o analiza a evolutiei preturilor pentru producatori, furnizori, transportatori si consumatori. "Sistemul a pornit cu o viziune pe care eu nu o impartasesc, aceea de a separa productia pe componente - hidro, termo, nucleare. Aceasta a creat o serie de distorsiuni pe piata. Preturile la intrare sunt atat de diferite, producatorii importanti au fost lasati in afara pietei, in timp ce altii au avut profituri uriase. S-a creat astfel ideea ca unii producatori sau furnizori sunt favorizati", a afirmat Vosganian.

Vosganian: Trebuie gasita o solutie pentru liberalizarea pietei de energie

In cadrul intalnirii cu marii consumatori de electricitate, Vosganian a afirmat ca trebuie gasita o solutie pentru liberalizarea pietei de energie. "Am initiat acest dialog pentru a ne asigura ca solutiile propuse de noi sunt in avantajul sistemului, si nu al celor care il administreaza", a spus Vosganian.
La discutiile cu ministrul Economiei au participat companiile Alro Slatina, Carpatcement, Amonil Slobozia, Petrom, Oltchim, Mittal Steel, Mechel Targoviste, Chimcomplex Borzesti, Carbid Fox Tarnaveni, European Drinks, Rafo Onesti, Feral Tulcea si Tenaris. Intalnirea face parte dintr-o serie de discutii cu actorii pietei energetice. Discutiile aparute acum sunt urmare a unor declaratii pe care mai multi politicieni le-au facut, anul trecut, prin care acuzau o serie de firme ca achizitioneaza energie ieftina de la producatorii de stat pe care o revand apoi unor companii detinute tot de stat. In noiembrie 2006, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat ca toate firmele care au contracte de furnizare sau de intermediere de electricitate trebuie facute publice.
Furnizorii privati au respins, la 2 februarie, intr-o intalnire cu ministrul Economiei, propunerea oficialului privind desecretizarea contractelor bilaterale de furnizare a electricitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.