In intreaga lume, o serie de arhitecti si-au lasat amprenta pe cladiri care, desi servesc uneori unor scopuri "banale", cum ar fi sedii de firme, magazine sau pur si simplu sunt blocuri de locuit, constituie un magnet pentru miile de turisti care
In intreaga lume, o serie de arhitecti si-au lasat amprenta pe cladiri care, desi servesc uneori unor scopuri "banale", cum ar fi sedii de firme, magazine sau pur si simplu sunt blocuri de locuit, constituie un magnet pentru miile de turisti care vin sa admire si sa fotografieze cele mai ciudate opere arhitectonice ale lumii.
Atat fanii, cat si specialistii au intocmit liste si topuri ale acestor cladiri care uimesc o lume intreaga prin proiectele lor indraznete. Pe o astfel de lista apare si Muzeul Guggenheim, din Bilbao, Spania. Aceasta cladire a fost denumita de catre revista Time ca fiind "cladirea secolului". Muzeul Guggenheim a fost proiectat de arhitectul Frank Gehry, si a costat o suta de milioane de dolari. Uriasa cladire din calcar, titan si sticla ocupa un spatiu de 32.500 de metri patrati si a devenit, de cand a fost deschis publicului in anul 1997, un simbol al orasului.
O alta cladire care atrage atentia tuturor privitorilor este "Debis Building" din Piata Potsdam, Berlin. Architectul Renzo Piano a reconstruit intreaga Piata Potsdam dupa caderea Zidului Berlinului. Atunci, Daimler Chrysler a cumparat in zona aproape 62.000 de metri patrati la scandalosul pret de 915 dolari de la Guvern.
Nu poate fi omis de pe lista cladirilor neobisnuite ale lumii nici faimosul hotel Burj Al Arab din Dubai. Situat la capatul coastei Dubaiului, cel mai inalt hotel din lume, care are peste 321 de metri, a fost proiectat de catre Thomas Wills Wright si se doreste a fi replica unei corabii cu panze. Constructia cladirii a durat cam cinci ani, insa a meritat pentru ca a devenit rapid un simbol al arhitecturii, precum si al luxului, Burj Al Arab fiind faimos si pentru interioarele sale bogate in aur, precum si pentru preturile mai mult decat exorbitante.
Spre deosebire de cladirile de mai sus, care simbolizeaza tehnologia si modernismul secolului actual, pe lista curiozitatilor apare si "Biserica din Pestera", din Goreme, Turcia. Veche de 1500 de ani, biserica din pestera a fost cioplita in perioada bizantina si este una dintre multe astfel de biserici. In astfel de spatii, de altfel, s-au amenajat acum chiar si hoteluri pentru turisti.
In Franta se afla si "Palatul ideal" care are o poveste extraordinara. A fost creat de catre postastul Ferdinand Cheval, care l-a construit in 33 de ani. Situat in Hauterives, palatul este un exemplu extraordinar de arta naiva in arhitectura. Postasul a spus ca a creat acest palat dupa ce l-a visat intr-o noapte. El a inceput constructia in aprilie 1879, cand a gasit o piatra care, dupa cum a povestit ulterior, l-a inspirat. A doua zi, el s-a intors in acelasi loc si a inceput sa stranga pietre. In urmatorii 33 de ani, pe ruta sa de postas, el a strans pietre pentru constructia palatului sau. Initial le cara in buzunare, apoi intr-un cos, dupa care cu o roaba. In marea majoritate a timpului, el lucra noaptea, la lumina unei lampi cu ulei. Localnicii il priveau ca pe idiotul satului. Cheval si-a dorit sa fie inmormantat in castelul sau. Dupa doar un an de la terminarea capodoperei sale, la data de 19 august 1924, Cheval a murit. Chiar inainte sa se stinga din viata, Cheval a avut parte de recunoastere ca artist de catre faimosii Andre Breton si Pablo Picasso.
Doi ani mai tarziu de la moartea sa, Andre Malraux, ministrul Culturii, a declarat Castelul ca facand parte din patrimoniul cultural.
In Germania, creatorul Muzeului Guggenheim, Frank Gehry, a proiectat o alta cladire faimoasa, "Der Neue Zollhof Dusseldorf". De fapt, lucrarile sale pot fi admirate in intreaga lume. In Dusseldorf, ela a incercat, prin cladirile sale, sa revitalizeze zona Rinului.
In Franta, cladirea din parcul "Futuroscope Poitiers", creat de arhitectul Denis Laming, este piesa centrala a parcului tematic din Poitiers, care a atras peste 31 de milioane de vizitatori de cand a fost deschis, in 1987.
Unul dintre cei mai faimosi arhitecti ai lumii, fascinant pentru creatiile sale neobisnuite, este evident Antoni Gaudi. Nu numai Catedrala Sagrada Familia, ci si celelalte opere ale sale atrag mii de turisti anual. O dovedeste faimoasa casa "Batllo" din Barcelona. Aceasta cladire dovedeste ca investitiile in arhitectura sunt nepretuite.
La inceputul anilor 1900, Josep Batllo l-a angajat pe Antoni Gaudi pentru a reconstrui o casa din 1877. Gaudi a terminat aceasta cladire care a devenit o adevarata opera de arta in anul 1906. Chiar si dupa o suta de ani, aceasta ramane o atractie majora a turistilor.
Acelasi Frank Gehry este si autorul Muzeului de Arta "Frederick R. Weisman" din Minneapolis. Denumit dupa omul de afaceri si filantropul Frederick Weisman, construirea acestui Muzeu de Arta a costat peste 13 milioane de dolari.
Spania mai gazduieste o cladire extraordinara, si anume "L'Hemisferic" din Valencia. Terminat in anul 2005, fiind comandat de autoritatile regionale, acest complex, care gazduieste "Orasul Artelor si Stiintelor" din Valencia, a devenit atractia turistica numarul unu din zona. Arhitectul Santiago Calatrava a proiectat intregul complex al artelor incepand cu L'Hemisferic (ochiul intelepciunii), care are forma unui ochi care pluteste si care chiar clipeste. Acesta a fost deschis publicului din 1998. (M. BICA)
Cea mai fotografiata cladire din Polonia
"Casa Stramba" din Sopot, Polonia, este faimoasa atat printre localnici, cat si printre turistii care strabat mii de kilometri pentru a o vedea. Arhitectul polonez al "Casei strambe", Szotynscy Zaleski, a povestit ca a fost inspirat de catre ilustratiile lui Jan Marcin Szancer care insoteau povestile, precum si de desenele artistului suedez Per Dahlberg. Cea mai fotografiata cladire din Polonia, care are 4000 de metri patrati, este situata intr-un centru comercial din Sopot.
"Torre Galatea"
O alta cladire faimoasa, atat prin aspect, cat si prin proprietarul sau este "Torre Galatea" din Figueras, Spania. Renumitul artist Salvador Dali a cumparat aceasta structura care a facut mai demult parte din zidul cetatii Figueras si care, cand artistul era copil, gazduia un teatru. El a decis reconstruirea cladirii si a numit-o Turnul Galatea dupa numele sotiei sale care murise. Salvador Dali s-a mutat in acest loc si a locuit in "Turn" pana la moartea sa. Acum, aceasta constructie face parte din Muzeul Dali.
Pagoda Pacii din San Francisco
Si San Francisco isi are cladirile sale unice. Una dintre acestea se afla in Japantown si se numeste Pagoda Pacii. Majoritatea pagodelor Pacii create in intreaga lume au fost construite avandu-l ca supervizor pe calugarul budist Nichidatsu Fujii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.