Ieri, Financial Times a lansat o stire deosebit de interesanta pentru noi, in special. Fara o legatura directa cu Romania, dar exact intr-o perioada in care cele doua Palate reclama gradul generalizat al coruptiei, concernul german Siemens anunta ca
Ieri, Financial Times a lansat o stire deosebit de interesanta pentru noi, in special. Fara o legatura directa cu Romania, dar exact intr-o perioada in care cele doua Palate reclama gradul generalizat al coruptiei, concernul german Siemens anunta ca va renunta la operatiunile din statele unde mita este o practica uzuala si va restrictiona utilizarea contractelor de consultanta. Aceasta decizie survine in contextul unui scandal de coruptie unde Siemens este implicat. Daca hotararea este una ferma, si nu una care sa conteze la capitolul imagine, atunci putem avea o problema, si anume disparitia Siemens din Romania.
Aceasta problema apare tocmai din cauza coruptiei, considerata ca generalizata. Si daca vorbim despre coruptie, sa discutam despre cea cuantificata prin mijloace stiintifice. Nu stam bine deloc si suntem perceputi ca fiind cea mai corupta tara din Uniunea Europeana. Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei pentru anul 2006, Romania a depasit cu doar o zecime punctajul tarilor unde coruptia este perceputa drept generalizata. La mustata. Transparency International noteaza ca Romania a obtinut numai 3,1 puncte in 2006, fata de 3 puncte in 2005, in timp ce Bulgaria a inregistrat 4 puncte. Sa mentionez aici ca acest indicator al perceptiei coruptiei se masoara pe o scala de la 1 la 10. Punctajul de 10 puncte reprezentand o societate ideala, unde despre coruptie se vorbeste in manualele de istorie. Mult mai ingrijorator mi se pare faptul ca pentru anul 2006 media obtinuta de statele Uniunii Europene a fost de 7,7 puncte, iar cea obtinuta de plutonul celor 10 state care au aderat inaintea Romaniei si Bulgariei este de 5,3 puncte.
Trebuie sa recunoastem ca este ingrijoratoare perceptia asupra mediului economic, politic si social de la noi. A fost si este un mod de viata. Toate sondajele si studiile releva acest lucru.
Intrati pe site-ul www.nudaspaga.ro si va veti infiora de <> in domeniu. 80 la suta dintre romani considera coruptia ca fiind generalizata, iar 86 la suta dintre cetateni cred ca traiesc intr-un stat din ce in ce mai corupt. Cel mai corupt domeniu este sanatatea, indica 35 la suta dintre romani, urmat de cel al justitiei (25%), politiei (15 la suta) si administratiei (12 la suta).
Acum 2 ani, o cercetare a institutului GfK in Europa Centrala si de Est releva o societate din ce in ce mai toleranta la coruptie si la practicile pe care aceasta le implica. Prin compararea datelor obtinute cu cele ale unui studiu din 2001 referitor la aceeasi tema, a reiesit o tendinta ingrijoratoare de transformare a mitei in instrument social.
Romania si Slovacia sunt tarile in care cei mai multi oameni cred ca mita este o parte fireasca a vietii, iar cine vrea sa traiasca mai bine trebuie sa dea mita. Si iata ca nici dupa 2 ani lucrurile nu s-au imbunatatit semnificativ, a se vedea indicele de perceptie a coruptiei pe 2006. Daca lucrurile stau asa, avem o imagine privitoare la rezultatele campaniilor nationale de combatere a coruptiei. Cuantificat, rezultatul este de 0,1. Nu este mare diferenta intre performanta 0 si performanta 0,1.
Degeaba se fac excursii tematice la stabilimentul DNA, caci in statistici tot la fel stam. Microbul este in sange si observam ca provoaca stari febrile. Aici sunt doua posibile explicatii. Ori tratatamentul aplicat este ineficient, ori <> sunt incapabili. In ambele variante, vinovat nu este cetateanul, ci <>. S-ar putea replica la acest lucru deoarece am prezentat doar procente rezultate in urma unor studii sau analize si ca acestea sunt interpretabile. Se poate, dar iata ca mai avem un instrument de masurare, si anume Testul Siemens. Repet, daca anuntul este unul onest iar concernul german se retrage si din Romania, atunci chiar ca avem o problema mare de tot.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.