Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar s-a aflat intr-o stare de echilibru, fluctuatiile limitandu-se la culoarul 1,29 - 1,31 dolari. Acest status-quo s-a datorat lipsei unor informatii fundamentale care sa determine o miscare mai ampla a cotatiilor
Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar s-a aflat intr-o stare de echilibru, fluctuatiile limitandu-se la culoarul 1,29 - 1,31 dolari. Acest status-quo s-a datorat lipsei unor informatii fundamentale care sa determine o miscare mai ampla a cotatiilor. Rezerva Federala americana a decis joi sa mentina dobanda de baza la 5,25%/an, valoare stabila la jumatatea anului trecut. Optiunea Fed pentru a nu interveni pe piata monetara nu a luat prin surprindere pietele, care anticipau o astfel de masura, dar comunicatul de presa care a urmat intalnirii a subliniat ca riscul inflatiei inca exista.
Urmeaza saptamana aceasta intalnirea conducerii Bancii Centrale Europene. Majoritatea analistilor considera ca BCE va mentine dobanda la 3,50%, o crestere urmand a avea loc in martie, ei luand in calcul ca inflatia anualizata din euro-zona a fost in ianuarie de 1,9%, in ciuda cresterii TVA in Germania. In calcul sunt luate acum perspectivele evolutiei dobanzilor din SUA si euro-zona. Astfel, pe termen lung majoritatea analistilor indica o crestere constanta a monedei unice, care ar putea atinge la finele anului un maxim istoric de 1,45 dolari, fata de 1,31 dolari la sfarsitul lui 2006 si 1,3666 dolari in ultima sedinta din decembrie 2005. Ei considera ca piata asteapta ca Fed sa reduca dobanda, iar BCE sa o majoreze pana la 4 sau 4,25%.
Pe de alta parte, sunt puse in balanta performantele mai slabe ale economiei americane comparativ cu cea din euro-zona. La consolidarea monedei unice un rol important va reveni si evolutiei preturilor la materiile prime energetice, care se asteapta sa revina pe un trend ascendent.
Vineri, paritatea dintre euro si dolar a fluctuat intre 1,2964 si 1,3067 dolari, evolutie datorata publicarii raportului privind piata muncii din SUA. Anuntul privind crearea a doar 111.000 noi slujbe si cresterea somajului american la 4,6% au avut drept efect imediat un salt al euro, pentru ca apoi investitorii sa prefere o usoara repliere spre 1,30 dolari.
Pentru urmatoarele saptamani graficele indica o puternica rezistenta pentru euro la pragul de 1,32 dolari, nivel care a fost atins si depasit doar in prima saptamana a acestui an. In partea inferioara suportul pentru euro se situeaza la 1,2737 dolari, valoare care nu a mai fost atinsa de la sfarsitul lui octombrie trecut, intr-un moment in care preturile la petrol inregistrau o scadere rapida. Mult mai interesanta a fost evolutia dintre moneda americana si cea nipona, care a urcat la inceputul saptamanii trecute la maximul ultimilor patru ani evolutie, 122 yeni, datorata diferentialului mare dintre dobanda americana si cea japoneza, care stagneaza la 0,25%, datorita procesului deflationist din Arhipelag.
In acelasi timp paritatea dintre euro si yen s-a indepartat pe parcursul saptamanii trecute de nivelul record de 158,62 yeni, ea fluctuand intre 156,50 si 158 yeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.