Oficialii de la BAE Systems par sa fie protejati de mai toate autoritatile din lume, de partea cealalta neexistand decat ONG. La data de 16 ianuarie, cateva zeci de organizatii au cerut, intr-o scrisoare trimisa premierului britanic Tony Blair, redes

Oficialii de la BAE Systems par sa fie protejati de mai toate autoritatile din lume, de partea cealalta neexistand decat ONG. La data de 16 ianuarie, cateva zeci de organizatii au cerut, intr-o scrisoare trimisa premierului britanic Tony Blair, redeschiderea anchetei, dupa ce investigatia a fost inchisa din "motive strategice".
Acuzati rand pe rand ca au obtinut contracte importante in schimbul unor comisioane neoficiale, reprezentantii companiei de armament au incercat, in a treia decada a lunii noiembrie, sa arunce praf si in ochii ziaristilor romani.
In acest sens, purtatorul de cuvant al companiei s-a deplasat la Bucuresti pentru a-i ruga pe jurnalisti sa tina cont si de opinia conducerii BAE Systems atunci cand scriu. Numai ca majoritatea intrebarilor au ramas fara raspuns. Timp de aproximativ 70 de minute, Barney O'Kelly - "Media Relations manager Europe" - n-a facut decat sa spuna ca se va informa asupra aspectelor in discutie, oferind din cand in cand raspunsuri laconice.

Interventia lui Tony Blair

Avand in vedere scandalurile internationale in care oficialii BAE pare sa fie implicati, l-am rugat pe responsabilul relatiilor cu presa din partea BAE sa ne spuna daca, in 2003, s-a incheiat un contract cu Fortele Aeriene din Arabia Saudita (in schimbul unui comision neoficial de 60 milioane de lire sterline pentru perfectarea contractului de 31 miliarde de lire, pana in 2030).
Raspunsul pe care ni l-a dat Barney O'Kelly a fost urmatorul: "Contractul dintre Guvernul nostru si cel al Arabiei Saudite a inceput in 1990 si se numeste <

>. E greu de vorbit despre asta. Despre eventuale fonduri date oficialilor".
Interesant este ca, la un moment dat, SFO a demarat o ancheta legata de acest caz, insa aceasta a fost oprita din motive de siguranta nationala... Potrivit publicatiei "The Guardian", insusi Tony Blair l-ar fi obligat pe lordul Goldsmith, procurorul general al Marii Britanii, sa renunte la acuzatiile impotriva BAE Systems.

SFO a renuntat la acuzatii

In timpul intalnirilor de urgenta organizate inaintea Craciunului, lordul Goldsmith a fost de acord cu avocatii si procurorii ca Oficiul pentru Investigarea Fraudelor Grave (SFO) ar putea formula acuzatii la adresa fostului presedinte al BAE, sir Dick Evans. Acuzatiile faceau referire la o serie de cadouri oferite in secret comandantului fortelor aeriene saudite de la vremea respectiva, printul Turki-bin-Nasse, scria "The Guardian".
Dupa ce a consultat dosarele SFO, lordul Goldsmith a fost de acord ca anchetatorii sa renunte la investigatii ulterioare care puteau fi stanjenitoare din punct de vedere politic, in cazul in care compania va pleda vinovat cu privire la acuzatiile minore. Acordul a fost contramandat insa in decurs de 48 de ore, ca urmare a unor decizii luate de premier, nota publicatia.
Directorului SFO, Robert Wardle, i s-a interzis sa abordeze compania BAE Systems, iar procurorul general a declarat in fata Parlamentului ca intreaga investigatie saudita va fi oprita, din lipsa de dovezi.
Procurorul general ar trebui sa actioneze in mod impartial pentru a proteja interesul public, insa dupa ce premierul l-a numit pe lordul Goldsmith in acest post, in 2001, au aparut tot mai multe controverse, mentioneaza The Guardian.
Lordul Lester, un avocat liberal-democrat care activeaza in domeniul drepturilor omului, a cerut ca lordul Goldsmith sa fie privat de puterea politica, apreciind ca acesta a avut un comportament neadecvat in mai multe cazuri "politice" importante.

Posibila mita, data oficialilor tanzanieni

O alta intrebare pusa oficialului britanic a fost legata de publicarea in "The Times", la data de 13 noiembrie, a unui articol in care se sustinea ca BAE este suspectata ca ar fi oferit mita unor functionari guvernamentali tanzanieni pentru contractul privind vanzarea in aceasta tara a unui sistem de control al traficului aerian in valoare de 28 de milioane de lire sterline (53,64 de milioane de dolari). Cotidianul il mentiona drept sursa a informatiilor pe deputatul liberal-democrat Norman Lamb. Intrebat daca este adevarata informatia, Barney O'Kelly a spus: "Da".
"The Times" anunta ca investigatia face parte dintr-o ampla ancheta, beneficiind de cooperarea deplina a conducerii BAE. In cadrul aceluiasi dosar au fost investigate comisioanele platite de BAE si fostului presedinte din Chile, generalul Pinochet.

Scandalul fregatelor

La inceputul anului trecut, a fost demarata o ancheta in cazul unui presupus comision in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit prin intermediul unui agent, pentru a parafa vanzarea catre Romania a doua fregate la mana a doua. Informatia a fost facuta publica de "The Guardian", potrivit caruia "Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar".
Desi, pentru modernizarea navelor, compania britanica a primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei, agentia specializata a Ministerului britanic al Apararii afirma ca echiparea completa a navelor ne-ar putea costa pana la 250 de milioane de lire sterline.
Informatiile publicate in cotidianul britanic au starnit ample reactii in Romania. La 13 iunie, fostul ministru al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, anunta ca a cerut Companiei Nationale Romtehnica SA sa solicite Ministerului Apararii britanic desecretizarea contractului de achizitie al celor doua fregate. El a sustinut ca in contract exista o clauza de confidentialitate care nu permite niciunei parti, fara acordul celeilalte, sa faca publica vreo informatie cuprinsa in acord.
Anterior acestor declaratii, birourile din Bucuresti si Londra ale familiei Georgiana si Barry George (fost agent al BAE in cursul negocierilor) au fost perchezitionate. Echipa SFO - Ministerul britanic al Apararii a confiscat documente si i-a interogat pe cei doi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.