Programul Comisiei Europene pentru energie a fixat o tinta de 20% din totalul consumului de energie care trebuie sa provina din surse regenerabile, pana in 2020, a spus comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
"Comisia Europeana este co

Programul Comisiei Europene pentru energie a fixat o tinta de 20% din totalul consumului de energie care trebuie sa provina din surse regenerabile, pana in 2020, a spus comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
"Comisia Europeana este convinsa ca energia regenerabila este calea care trebuie urmata in ceea ce priveste consumul energetic", a spus Dimas, in discursul sustinut cu ocazia conferintei pentru fixarea politicii europene in domeniul energiei regenerabile. Dimas a spus ca nu este prima data cand se fixeaza o tinta pentru energie regenerabila. "In 1997, Uniunea Europeana a fixat obiectivul de a folosi energie provenita din surse regenerabile in proportie de 12% din totalul consumului energetic, pana in 2010. In 2005, cota de energie regenerabila din totalul consumului energetic era de doar 7%", a spus Dimas.

Politici neadecvate

Cauza lipsei de progres adecvat a fost absenta obligatiilor stabilite prin lege. "In multe state membre, politicile nationale au fost neadecvate, ca sa poata fi atinse obiectivele privind consumul de energie provenita din surse regenerabile", a spus comisarul european. "Progresul inregistrat in Uniunea Europeana a fost foarte inegal. Unele state membre au adoptat politici ambitioase, dar, in ansamblu, politicile nationale s-au dovedit vulnerabile la capriciile guvernelor schimbatoare", a zis Dimas.
"Proiectul prezentat de Comisie propune, deci, fixarea unei tinte obligatorii de 20% din totalul consumului de energie care trebuie sa provina din surse regenerabile, pana in 2020, in Uniunea Europeana", a spus oficialul european. Dimas a observat ca este normal ca extinderea consumului de energie provenita din surse regenerabile sa mearga mana in mana cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020.
"Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera este minimul necesar pentru indeplinirea obiectivului de limitare a cresterii temperaturii globale la doua grade Celsius peste nivelurile de dinaintea industrializarii. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana trebuie sa isi asume acest obiectiv, in orice situatie, in fiecare scenariu", a spus Dimas.

Acord international

Acesta a prezentat intentia Comisiei Europene de a lucra cu toti partenerii ei, ca sa convinga alte tari dezvoltate sa isi fixeze tinte mai ambitioase, de extindere pana la 30% a consumului de energie provenita din surse regenerabile pana in 2020, in cadrul unui acord international.
"Comisia a propus o tinta de 10% din consumul energetic care sa fie acoperita din biocombustibili, ca parte a proiectului Uniunii Europene pentru energie", a spus Dimas, care a atras atentia ca acest obiectiv trebuie atins in mod intelept, "ca sa fim siguri ca biocombustibilii sunt produsi si folositi intr-un fel rational. Altfel nu ne vom atinge tintele!", a adaugat el.
"Programul energetic si de comunicare despre modificarea climatului dupa 2012 indreapta Uniunea Europeana in directia corecta", considera oficialul european. "Obiectivul de extindere a consumului de energie care provine din surse regenerabile la 20% pana in 2020 poate fi atins, dar este necesar ca industria si guvernele sa isi indeplineasca rolul lor", a spus Dimas.
"Provocarea consta in dimensiunea programului, dar cetatenii Uniunii Europene se asteapta ca noi sa stim sa abordam chestiuni cum ar fi schimbarea climatica si degradarea mediului", considera comisarul european pentru Mediu.
"Comisia Europeana este pregatita sa fie ambitioasa si sa abordeze aceasta provocare. Cerem tuturor statelor membre sa faca acelasi lucru si sa creeze conditiile pentru transformarea vorbelor in fapte", a mai spus Stavros Dimas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.