Inspectorii CSM au descoperit la instantele din tara peste 60.000 de cauze, care se afla pe mesele judecatorilor de mai bine de un an, la instantele de fond sau apel, ori au depasit sase luni de cand asteapta o solutie finala in recurs. Daca in c

Inspectorii CSM au descoperit la instantele din tara peste 60.000 de cauze, care se afla pe mesele judecatorilor de mai bine de un an, la instantele de fond sau apel, ori au depasit sase luni de cand asteapta o solutie finala in recurs.

Daca in cazul parchetelor dosarele sunt lasate in nelucrare prin fisete, la instante, procesele ""intarziate"" merg... in gol la fiecare termen de judecata ori sunt suspendate din cauza dezinteresului partilor implicate. Campioanele absolute sunt instantele din Capitala, lucru explicabil si prin faptul ca judeca cele mai multe cauze. Astfel, pe raza Curtii de Apel Bucuresti au fost descoperite 3.003 dosare mai vechi de un an in fond si in apel, 490 de cazuri ""uitate"" de mai bine de sase luni in faza recursului si 10.875 de dosare suspendate.

CAUZE. Potrivit inspectiei CSM, principalul motiv al acestor stagnari este intarzierea nejustificata a efectuarii expertizelor necesare, care, pe langa faptul ca vin extrem de tarziu, sunt de multe ori incomplete sau neclare. Spre exemplu, intr-un dosar de la Curtea de Apel Brasov, instanta a fost nevoita sa acorde nu mai putin de 17 termene pentru lipsa raportului de expertiza. Nici recuzarile, exceptiile de procedura sau solicitarile de amanare venite de la parti nu sunt de neglijat. Ca sa nu vorbim despre exceptiile de neconstitutionalitate care suspenda procesul cel putin sase luni. Probleme apar si din partea altor institutii care nu raspund la timp solicitarilor instantei. La Judecatoria Aiud, judecarea unui dosar a fost amanata 18 termene, deoarece inculpatii erau imprastiati prin diverse penitenciare din tara, iar aducerea lor a creat probleme. Raportul vorbeste insa si despre culpa instantelor de judecata, care fie dispun amanarea dosarelor mult prea usor ori desfasoara o procedura in mai multe termene, fie comit erori ori nu clarifica obiectul dosarelor.

Ca urmare a constatarilor facute, inspectorii CSM au propus ""monitorizarea speciala a dosarelor mai vechi de un an ce au fost identificate pe rolul Judecatoriilor Brasov, Oradea, Satu-Mare, Alesd, Salonta si Sectiilor civila si penala ale Tribunalului Bihor"". (Miruna Pasa)

CAZURI CELEBRE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.