Violenta din scoli, pedepsele corporale si alte forme de abuzuri la care sunt sau pot fi supusi copiii sunt preocupari importante pentru europeni. Cea mai recenta campanie a Consiliului Europei ii invata pe cetateni ca cei mici sunt mai mult decat n

Violenta din scoli, pedepsele corporale si alte forme
de abuzuri la care sunt sau pot fi supusi copiii sunt preocupari importante pentru europeni. Cea mai recenta campanie a Consiliului Europei ii invata pe cetateni ca cei mici sunt mai mult decat niste ""minipersoane"" si trebuie sa aiba mai mult decat ""minidrepturi"".

Abolirea pedepselor corporale aplicate copiilor si crearea unei scoli democratice fara violenta in Europa sunt printre prioritatile Consiliului Europei, preocupat de remediile necesare pentru problemele grave cu care se confrunta cei mai mici cetateni europeni. Consiliul a demarat o campanie menita sa atraga atentia asupra practicilor care incalca drepturile micutilor, concentrandu-se indeosebi asupra violentei de acasa si de la scoala. Potrivit documentatiei remise de catre Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, campania ""Sa construim o Europa cu si pentru copii"" isi propune sa arate ca drepturile copiilor nu sunt cu nimic mai prejos fata de cele ale adultilor.
Prevazut pana in 2008, programul urmareste apararea drepturilor copiilor si lupta impotriva violentei ale carei victime sunt copiii.

COPIII SE IMPLICA. Sunt prevazute actiuni la doua niveluri. La nivelul cel mai inalt pentru ca guvernele sa voteze si sa respecte tratatele care apara copiii, si la baza, pentru ca acesti copii sa participe ei insisi la programul Consiliului Europei, contribuind cu idei, reflectii asupra diverselor probleme si chiar discutand intre prieteni sa anunte cazurile de violenta grava. Un site internet va gazdui toate aceste contributii ale copiilor. Doua dintre problemele ce vor fi tratate de program sunt: pedeapsa corporala si violenta in scoala si acasa. In fiecare saptamana, din cauza relelor tratamente copiii mor. Cum putem sa impiedicam acest lucru? Trebuie sa-i implicam si pe copii, caci si ei sunt parte a Europei si a lumii: www.coe.int/children. Reactiile pot fi puse in limba natala in blog-ul special: www.jde.fr.

ABUZURI. In spatele ""autoritatii parintesti"" se pot ascunde grave violente asupra copiilor, de la bataie la munca silnica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.