Banii privati influenteaza politicile publice. Analistii economici americani cred ca alegerile prezidentiale si legislative din 2008 vor dobori recordul de cheltuieli stabilit in 2004 la patru miliarde de dolari. In ciuda faptului ca de peste 20 de

Banii privati influenteaza politicile publice. Analistii economici americani cred ca alegerile prezidentiale si legislative din 2008 vor dobori recordul de cheltuieli stabilit in 2004 la patru miliarde de dolari.
In ciuda faptului ca de peste 20 de ani exista proiecte care vorbesc despre limitarea fondurilor in timpul campaniei electorale din Statele Unite, acestea cresc constant, recordul in materie fiind pana acum atins de campania electorala din 2004, cand au fost cheltuiti aproximativ patru miliarde de dolari. Analistii afirma insa ca recordul din 2004 va fi depasit fara probleme in 2008. ""Alegerile din 2008 vor fi cele mai scumpe din istoria Americii"", crede Michael Toner, presedintele Comisiei Electorale Federale. ""Orice politician care doreste sa candideze in 2008 la presedintie trebuie sa stranga pana la sfarsitul acestui an cel putin 100 de milioane de dolari, pentru a fi luat macar in serios"", a declarat Toner. ""E ca la poker, doar ca aici «intrarea» costa 100 de milioane de dolari"", a mai spus, ironic, Toner.
RECORDUL 2008. Analistii considera ca exista mai multi factori care vor duce la o lupta dramatica pentru bani. Principalul motiv este acela ca majoritatea candidatilor la presedintie sunt persoane extrem de cunoscute, carora le va fi foarte usor sa adune sume exorbitante de bani. Principalii candidati par a fi John McCain, Hillary Clinton, Rudolf Giuliani sau Barack Obama. Un alt motiv ar fi faptul ca ultimii ani au radicalizat intr-o masura foarte mare electoratul american, in paralel cu atragerea acestuia catre politica. Un alt motiv este faptul ca, practic, campania electorala pentru alegerile din 2008 va incepe in 2007.
Pe de alta parte, frontul extins pe care se vor confrunta candidatii va face ca acestia sa nu poata acoperi fizic, atat cat ar fi necesar, fiecare coltisor al Americii, astfel ca va creste importanta clipurilor electorale. ""Vom asista la o lupta pentru strangerea de fonduri fara precedent pana acum"", atentioneaza Toner.
Pentru alegerile din 2004, candidatul democrat John Kerry a strans 234 de milioane de dolari, iar contracandidatul sau republican, actualul presedinte George W. Bush, a strans 269 de milioane de dolari. Analistii estimeaza ca in 2008 fiecare candidat va reusi sa stranga peste 500 de milioane de dolari, cei doi cheltuind asadar aproximativ un miliard de euro.
CHELTUITI DEGEABA. La sumele de bani totale se adauga si fondurile cheltuite de politicieni in alegerile interne preliminare. Inainte de a obtine sprijinul propriului partid, fie ca acesta se cheama Republican sau Democrat, un politician trebuie sa castige mai intai alegerile interne din partid. Mitt Romney, actualul guvernator din Massachusetts, a declarat ca a reusit sa stranga deja 6,5 milioane de dolari intr-o singura zi. ""Sper ca rivalul meu din Partidul Republican sa inteleaga ce inseamna acest lucru"", a declarat ironic Romney. ""Aceasta suma transmite un mesaj puternic senatorului de Arizona John McCain, dar si fostului primar al New York-ului, Rudolf Giuliani"", crede Tom Tellefsen, cel care se ocupa cu strangerea de fonduri pentru Romney. Toti acesti bani cheltuiti de politicieni in alegerile preliminare interne vor trebui inzeciti, pentru ca acela care va castiga alegerile din partid sa aiba sanse in fata rivalului sau.
PUBLIC SI PRIVAT. Candidatii care se ""califica"" pentru alegerile nationale primesc de la Guvernul federal o suma de bani, care nu este insa de ajuns pentru derularea intregii campanii. La banii publici se adauga fondurile private, din donatii. Orice persoana publica sau firma privata poate face o donatie in contul politicienilor. Problema apare insa in momentul in care interesele politice si economice se intalnesc. ""Intregul sistem este depasit. Pana cand nu vom reusi sa depasim dependenta care exista intre politicienii care candideaza pentru functii si interesele speciale ale celor care strang sau doneaza bani pentru ei, vom avea o politica publica ce favorizeaza interesele anumitor grupuri"", remarca Toner.

John McCain


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.