Virusul gripei spaniole, care a provocat in 1918 intre 20 si 50 de milioane de victime, s-a dovedit ca este fatal nu numai in cazul omului, ci si al maimutelor. Este concluzia unui studiu publicat recent in revista britanica Nature. Potrivit au

Virusul gripei spaniole, care a provocat in 1918 intre 20 si 50 de milioane de victime, s-a dovedit ca este fatal nu numai in cazul omului, ci si al maimutelor. Este concluzia unui studiu publicat recent in revista britanica Nature.

Potrivit autorilor studiului, sapte maimute din specia macac au fost contaminate cu virusul H1N1 al gripei spaniole ""reconstituit"" in laborator. Cercetatorii au apelat la o metoda ingenioasa pentru a recrea virusul. A fost exhumat corpul unei victime a gripei spaniole din Alaska, iar cercetatorii au extras material genetic necesar refacerii structurii virusului H1N1. Ei au stabilit ca H1N1, care a facut ravagii in 1918, are structura similara virusului responsabil de gripa aviara.

Cercetatorii au obtinut un virus intr-un laborator cu conditii de maxima securitate, National Microbiology Laboratory. Apoi au infectat maimute macac pentru a vedea cum actioneaza acesta. Plamanii maimutelor infectate cu acest virus au fost distrusi in numai cateva zile. Specialistii spun ca au descoperit o gena umana ce ar putea explica modul de actiune a virusului. Rezultatele sunt similare celor descrise la pacientii umani din 1918.

Specialistii cred ca distrugerea plamanilor si hemoragia abundenta nu sunt provocate in mod direct de virus, ci de raspunsul sistemului imunitar la infectie. Ei au descoperit ca este implicata o gena, RIG-1, care provoaca tulburari ale sistemului imunitar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.