Lovitura data afaceristilor. Toate hotararile referitoare la vanzarea de terenuri de pe malul lacului Babadag, despre care Jurnalul National a scris in numarul de ieri, au fost anulate. Este o prima lovitura data afaceristilor care au pus ochii pe te

Lovitura data afaceristilor. Toate hotararile referitoare la vanzarea de terenuri de pe malul lacului Babadag, despre care Jurnalul National a scris in numarul de ieri, au fost anulate. Este o prima lovitura data afaceristilor care au pus ochii pe terenurile din Tulcea si din Constanta.
Decizia de anulare a licitatiei nu este singura masura care s-a luat in cazul afacerilor cu terenuri de pe malul lacului Babadag. Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata si urmeaza sa demareze o ancheta preliminara cu privire la aceste sesizari. In vizor, potrivit unor surse din Prefectura Tulcea, s-ar afla trei caiete de sarcini folosite pentru licitatia cu pricina. De asemenea, o alta ancheta se afla in desfasurare la Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Sub investigatii se afla secretarul Consiliului Local Babadag, Otilia Bobocea.
ACUZE. Licitatia anulata a avut loc la inceputul anului 2007, iar in urma ei cateva zeci de persoane au achizitionat la preturi foarte mici loturi de cate 2.500 de hectare situate pe malul lacului Babadag. Metrul patrat de teren i-a costat pe castigatorii licitatiei intre 2 si 2,3 RON. Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, a descoperit insa nereguli in realizarea licitatiei. Astfel, Hotararea Consiliului local Babadag nr. 188/30 noiembrie 2006, prin care s-a hotarat scoaterea la vanzare prin licitatie publica a unor loturi de teren din preajma lacului Babadag, era nelegala.
Motivele? In primul rand, terenul scos la licitatie figureaza in documentele primariei la ""pasuni"", iar procedura de schimbare a incadrarii juridice nu exista la dosar. In al doilea rand, hotararea nu a fost adoptata cu voturile a doua treimi din numarul consilierilor, respectiv ca in loc de 12 voturi pentru au fost numai 11. Autoritatile locale au fost notificate cu privire la aceste nereguli, dar nimeni nu a tinut seama de ele.
PRECEDENTE. Nu este singura problema cu terenuri din zona. La Grindu Chituc si la Grindu Lupilor, in zona de sud a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, au fost cadastrate si intabulate ilegal, printr-o simpla hotarare de consiliu local, aproximativ 7.000 de hectare de teren, domeniu public de interes national, aflat in administrarea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Respectivele terenuri, dintre care unele sunt incluse de UNESCO in patrimoniul universal, au fost trecute de primarii localitatilor din zona in domeniu public de interes local si intabulate. Practic, din acest moment, daca autoritatile nu fac nimic, orice persoana interesata sa achizitioneze teren in respectivele zone - multe aflate la malul marii - au la dispozitie si parcele. Desi trebuia sa ia o serie de masuri pentru indreptarea situatiei, Administratia Rezervatiei nu a facut nimic si, drept urmare, a fost supusa unui control sever de catre inspectorii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Concluziile acestui raport vor fi facute publice in curand. Un caz similar este si la Sulina, unde aproximativ 1.000 de hectare au fost instrainate printr-o hotarare de consiliu local.

Reactii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.