Bacteriile iubitoare de frig dau toxiinfectii alimentare grave. Frigiderul poate fi o adevarata sursa de infectii daca nu este spalat si dezinfectat la timp. In anumite cazuri se poate ajunge chiar si la deces. Si frigiderul se poate imbolnavi. Si
Bacteriile iubitoare de frig dau toxiinfectii alimentare grave. Frigiderul poate fi o adevarata sursa de infectii daca nu este spalat si dezinfectat la timp. In anumite cazuri se poate ajunge chiar si la deces.
Si frigiderul se poate imbolnavi. Si o data cu el si noi capatam infectii care pot duce si la deces. Vinovate sunt niste bacterii psihrofile (iubitoare de frig) si psihotrofe (care se hranesc la frig), care prin actiunea lor nu fac altceva decat sa ne dauneze sanatatii. Trei dintre ele a€” Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica si Aeromonas hydrophila a€” ne pot face viata un calvar daca nu avem grija de igiena frigiderului, ne spune Gabriela Berechet, expert gastrotehnica.
Curatenie. Listeria monocytogenes poate proveni de la fructele si legumele nespalate, de la ouale pe care le punem in frigider fara sa le spalam si sa le dezinfectam macar cu otet. De asemenea, mancarea reincalzita si pusa apoi in frigider este o sursa de infectare cu bacteria Listeria monocytogenes. Efectele pot fi foarte grave, pentru ca odata ajunsa in organismul uman, bacteria poate produce chiar si avort spontan sau deces neonatal, atentioneaza specialista. In cazurile cele mai fericite putem face febra sau diaree, caz in care trebuie sa contactam imediat medicul, pentru ca este vorba despre o infectie si nu dispare decat cu tratament medicamentos.
Yersinia enterocolitica este o bacterie cu efecte de asemenea grave, pentru ca simuleaza apendicita si pana sa ne dam seama despre ce este vorba se poate ajunge la complicatii. Ajunge in frigider o data cu depozitarea carnii de pui, porc sau vita din surse nesigure, de exemplu, de la animale sacrificate in curte. Aeromonas hydrophila este o bacterie anaeroba, ceea ce inseamna ca nu moare daca vidam alimentele. Poate provoca diaree.
Sfaturi. Pentru a nu lasa timp acestor bacterii sa actioneze, trebuie sa spalam si sa dezinfectam frigiderul saptamanal, folosindu-ne de solutiile speciale din comert. De asemenea, trebuie respectata depozitarea sectorizata, asa cum este prevazuta in cartea tehnica a frigiderului. Un alt lucru de care trebuie tinut cont este ca frigiderul nu trebuie supraincarcat, pentru a permite aerului sa circule in jurul alimentelor si sa se impiedice aparitia acestor bacterii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.