Industria romaneasca de IT&C a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 6,7 miliarde de euro, in crestere cu 24% fata de 2005 si de patru ori mai mare decat nivelul din 2000, potrivit analizei anuale realizate de Institutul pentru Tehnica de Calcul

Industria romaneasca de IT&C a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 6,7 miliarde de euro, in crestere cu 24% fata de 2005 si de patru ori mai mare decat nivelul din 2000, potrivit analizei anuale realizate de Institutul pentru Tehnica de Calcul.

Potrivit raportului prezentat de ITC, sectorul serviciilor de telecomunicatii detine o pondere de 62% din volumul total al afacerilor, respectiv 4,1 miliarde de euro. Desi are o pondere mai mica, sectorul software si servicii IT reprezinta cel mai dinamic segment al industriei, cu rate anuale de crestere de peste 40% in ultimii ani. Valoarea cumulata a afacerilor din acest domeniu a depasit anul trecut doua miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 66% fata de valoarea de 1,2 miliarde de euro din 2005.

Definita ca ansamblu al sectoarelor hardware IT, hardware telecom si electronica, software si servicii IT si servicii telecom, industria romaneasca de IT&C si-a continuat evolutia ascendenta in 2005 si 2006 impulsionata de consumul intern, de exporturile si de investitiile straine, in contextul dat de cresterea economica generala si apropierea momentului intrarii in UE, spune coordonatorul studiului, Mircea Vuici.

PIB. Contributia industriei IT&C la produsul intern brut a fost de circa 4,2%, cu tendinta de a se majora cu 0,2-0,3 puncte anual. Aportul cel mai important il au serviciile telecom, cu 3,1%, in timp ce contributia sectoarelor hardware este de 0,25%, iar cea a sectorului software, de 0,8%.

Potrivit estimarilor ITC, exporturile din domeniu au depasit anul trecut un miliard de euro, mai mult cu 30% comparativ cu nivelul de circa 790 de milioane de euro consemnat in 2005. Desi exporturile de software si servicii IT au continuat sa creasca puternic, importurile masive de hardware si electronica au condus la mentinerea unui sold puternic negativ al balantei externe IT&C, se mai arata in raportul institutului. Romania este net exportatoare de software si servicii, cu exporturi de trei ori mai mari decat importurile, si net importatoare de hardware, cu o productie interna acoperind doar 20% din piata interna si exporturi de 4,5 ori mai mici decat importurile.

REPARTIZARE. Productia de software si servicii se acumuleaza, dupa Bucuresti (62%), in regiunile vest, nord-vest si centru cu cate 8%, in timp ce productia de hardware este concentrata in vest si nord-vest, cu 58% impreuna, urmate de Bucuresti, cu 33%.

PROGNOZE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.