Lupta pentru piata imobiliara se duce fara nici o regula la Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007. Iar cand in spectacolul ilegalitatilor este prim-solist insusi arhitectul-sef al orasului, Szabolcs Guttmann, nu mai ai motive de ingrijorare: fieca

Lupta pentru piata imobiliara se duce fara nici o regula la Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007. Iar cand in spectacolul ilegalitatilor este prim-solist insusi arhitectul-sef al orasului, Szabolcs Guttmann, nu mai ai motive de ingrijorare: fiecare face ce vrea. Intrat mai nou si in
dizgratia primarului de Sibiu,
arhitectul Guttmann nu are nici o problema in a ignora legile si sanctiunile dispuse de inspectorii in materie
de patrimoniu.

Zona centrala a municipiului Sibiu este intesata cu imobile cu valoare de patrimoniu, care, cu sau fara forme legale, au intrat in ultimii ani in diferite faze de santier. Desi legea este clara: ""Nici un imobil aflat sub protectie istorica nu poate fi modificat, nu poate intra in lucrari de restaurare fara avize din partea autoritatilor"", arhitectul-sef al Sibiului, functionar public, nu are insa nici o problema.

Probabil preocupat de propriile santiere private, Guttmann a inceput sa scape din vedere atributiile de serviciu. In aceste conditii, primarul Klaus Iohannis, in cadrul sedintei de Consiliu Local al municipiului Sibiu din 21 decembrie a.c., l-a atentionat pe arhitectul-sef al orasului, spunand ca ""multe proiecte care ajung pe ordinea de zi sunt prost prega-tite..."".

UN IMOBIL CU ACTE ""EXPIRATE"". In anul 1993, arhitectul Szabolcs Guttmann a elaborat o documentatie cu privire la ""restaurarea si extinderea casei de locuit"" pentru imobilul cu nr. 6 situat pe Strada Felinarului din Sibiu. Proiectul a fost avizat la vremea respectiva de Comisia Zonala a Monumentelor Ansamblurilor si Siturilor Istorice Transilvania Est, cu nr. 170/9.08.1993. Proiectul comandat de catre fostul proprietar a fost executat doar partial in anii 1993-1994, dupa care imobilul a fost vandut unui alt cetatean, pentru ca apoi sa intre in posesia arhitectului-sef Szabolcs Guttmann.

Noul proprietar al imobilului, Csenge Guttmann, a eliberat o procura in urma cu 13 ani proiectantului initial, arh. Zsabolcs Guttmann, care sa ajute la demararea unor interventii de urgenta la reparatiile de acoperis si fatada, respectiv sa coordoneze echipele de specialisti. Altfel spus, fiica a dat procura tatalui. Dar, pentru ca era deja arhitectul-sef al orasului, lucrarile sunt date prin mandat arhitectului Vladimir Grigorov, unul dintre preferatii actualei administratii sibiene cand e vorba de proiecte pe bani publici, pentru noile modificari de proiect. Este atras, de asemenea, in proiect ing. expert Szabo Balint, alt beneficiar de fonduri publice, pentru dispozitii si verificari suplimentare privind partile de rezistenta. Executantul lucrarilor este desemnata firma Grup Corint SRL din Alba-Iulia, o societate prezenta in toate lucrarile de restaurare din Sibiu si care, nu mai este un secret, este coordonata pe fata de comisarul Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007, Sergiu Nistor.

DOCUMENTE IN REGIM DE URGENTA. Desi contesta faptul ca a incalcat legea, arhitectul-sef al Sibiului recunoaste totusi acest lucru. In dreptul la opinie, solicitat expres prin Biroul de presa al Primariei Sibiu, Szabolcs Guttmann sustine ca ""lucrarile in regim de interventii de urgenta sunt monitorizate la nivelul Primariei Municipiului Sibiu prin Certificatul de Urbanism numarul 2058 eliberat la data de 4 octombrie 2006"". Curios lucru cum un certificat de urbanism se poate realiza peste noapte. La data de 3 octombrie 2006 s-a depus cererea pentru certificat si la data de 4 octombrie 2006 acesta a fost eliberat. Extrem de curioasa operativitatea functionarilor publici din Primaria Sibiu! Numai ca aceasta afirmatie demonstreaza faptul ca pe intreg parcursul anului 2006, pana in luna octombrie, s-au efectuat lucrari fara nici un aviz din partea Primariei, adica a serviciului pe care Szabolcs Guttmann il conduce. Mai mult, pentru asemenea interventii este obligatorie obtinerea unei autorizatii de construire pe numele actualului proprietar, document care nu exista, certificatul de urbanism, potrivit legii, nefiind suficient. Cu toate acestea, si in prezent, desi in ilegalitate, santierul continua. Curioasa este si data la care a fost eliberat Certificatul de Urbanism. Specialistii din Primaria Sibiu spun ca acesta a fost antedatat, pentru a acoperi data de 5 octombrie 2006, cand inspectorii de la Patrimoniul Sibiu au sesizat ilegalitatile si au dispus oprirea santierului.

MOTIVATII DE SEF. Arhitectul-sef al Sibiului, Szabolcs Guttmann, afirma ca modificarile cu drujba facute la sarpanta sunt conform proiectului initial, insa, asa cum am aratat, in proiectul din 1993 aceasta interventie nu era prevazuta. Lipsit de baza, Guttmann sustine ca documentatia privind santierul ""a fost prezentata la Comisia Locala a Monumentelor, la data 9 octombrie 2006, unde s-a consemnat acceptul unanim al comisiei intrunite in acest sens. La data de 11 octombrie 2006, aceeasi comisie s-a deplasat pentru a face constatari la fata locului, iar rezultatul a fost de asemenea pozitiv, in favoarea continuarii lucrarilor"". Daca lucrurile ar fi stat asa, Guttmann ar fi trebuit sa aiba o adresa oficiala din partea comisiei, insa adresa nu exista, pentru simplul motiv ca aceasta nu a fost redactata si nici opiniile exprimate la fata locului nu au fost pozitive. Oricum, legislatia prevede clar ca respectiva Comisie locala nu are statut legal de avizare, ci doar de consultare...

POZITIE OFICIALA. Potrivit ""Fisei de Avizare"" din 15 decembrie 2006, realizata de specialistii din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Sibiu, lucrarile la imobilul cu nr. 6 din Strada Felinarului, ""au fost executate fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor, fara autorizatie actualizata pe numele actualului proprietar"", iar in conditiile avizului din 1993, ""nici acesta nu a fost respectat, incalcandu-se astfel Legea 422 si Legea 50"". In aceste conditii, oficial lucrarile sunt sistate, iar imobilul a fost propus spre clasare de urgenta pentru a deveni monument istoric.

CU DRUJBA PRINTR-UN MONUMENT ISTORIC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.