Apel pentru includerea in "Visa Waiver"
Romania si alti cinci membri NATO afirma, intr-o scrisoare comuna, ca noua lege americana care relaxeaza conditiile de eliminare a obligativitatii vizelor reprezinta un pas inainte, dar este depart
Apel pentru includerea in "Visa Waiver"
Romania si alti cinci membri NATO afirma, intr-o scrisoare comuna, ca noua lege americana care relaxeaza conditiile de eliminare a obligativitatii vizelor reprezinta un pas inainte, dar este departe de asteptarile lor, relateaza BBC. Declaratia comuna, semnata de Romania, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Cehia, adauga ca legea promulgata recent de presedintele american, George W. Bush, nu merge suficient de departe pentru a rezolva aceasta problema. Mai multe tari, inclusiv cele sase, au apreciat in repetate randuri ca, in calitate de aliati ai SUA, ar trebui sa fie incluse in programul american "Visa Waiver", de care beneficiaza in prezent cetatenii din 27 de tari. Potrivit USA Today, cetatenii din sapte state membre UE vor avea nevoie in continuare de vize la calatoriile in SUA, datorita depasirii baremului de 10% impus in cazul solicitarilor de viza respinse. Este vorba de Romania (procent de respingere de 34,1%), Lituania (27,7%), Polonia (26,2%), Letonia (21,6%), Bulgaria (17,5%), Slovacia (16%), Ungaria (12,7%), mai scrie USA Today. (A.M.L.)
Britanicii nu ii mai vor pe americani in Afganistan
Comandantii americani si cei britanici din sudul Afganistanului au intrat in conflict, dupa ce, joi, un ofiter englez a anuntat ca a cerut SUA sa isi retraga fortele speciale din aceasta zona pe motiv ca provoaca un numar mare de victime civile, informeaza The Guardian. Oficialii britanici si ai NATO si-au exprimat, in repetate randuri, ingrijorarea fata de tactica militara a americanilor, in special in privinta raidurilor aeriene din Afganistan, soldate cu numeroase victime civile. Un ofiter britanic a dezvaluit ca fortele speciale ale SUA au cauzat moartea a 300 de civili in operatiunile de combatere a insurgentilor talibani si a decis ca nu mai este nevoie de militarii americani in districtul Sangin, unul dintre punctele fierbinti din Afganistan. (L.P.)
Big Brother, in Coreea de Nord
Inspectorii ONU au montat camere de supraveghere pentru monitorizarea derularii procesului de inchidere a reactorului nuclear nord-coreean, in urma presiunilor marilor puteri de a impiedica Phenianul sa se angreneze in fabricarea armei nucleare. Cei sase inspectori ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA, organism ONU, cu sediul la Viena) mandatati cu instalarea camerelor, vor parasi Coreea de Nord, la acest sfarsit de saptamana si vor fi inlocuiti de doi inspectori, care vor continua monitorizarea, noteaza Mediafax. Coreea de Nord i-a expulzat pe inspectorii AIEA in 2002, dupa destramarea unui acord de dezarmare incheiat in 1994. In februarie 2007, Phenianul a convenit impreuna cu cinci puteri mondiale - SUA, Coreea de Sud, Japonia, China si Rusia - sa renunte la infrastructura sa nucleara, in schimbul unui important ajutor energetic. (I.C.)
Festivalul vlahilor
Asociatia Vlahilor din Bulgaria organizeaza incepand de azi a IX-a editie a Festivalului International de Cantece si Dansuri Populare Vlaho-Romane, desfasurandu-se atat in Vidin cat si in cateva sate romanesti din Timocul bulgaresc. Si-au anuntat prezenta la prestigiosul festival o serie de ansambluri din Bulgaria, Romania si Serbia: Ansamblul Casei de Cultura Prosveta Cosova, Formatia folclorica a Casei de Cultura Saznaie Vrav, Ansamblul Casei de Cultura Svetlina Negovanovti, Formatia Trakiice Roma Septemvri, Ansamblul de Calusari al Casei de Cultura Amza Pellea-Bailesti, o formatie din Serbia, Ansamblul mare al CDN Dunav. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.