Viziunea vicepresedintelui Comisiei Europene, fostul comisar pentru Extindere Günther Verheugen (foto), referitoare la structura viitoarei Comisii Europene a starnit o adevarata furtuna. Colega sa de Comisie, poloneza Danuta Hubner, l-a cr
Viziunea vicepresedintelui Comisiei Europene, fostul comisar pentru Extindere Günther Verheugen (foto), referitoare la structura viitoarei Comisii Europene a starnit o adevarata furtuna. Colega sa de Comisie, poloneza Danuta Hubner, l-a criticat virulent pe Verheugen, potrivit caruia statele mici din cadrul UE nu au nevoie de comisari cu drepturi depline. Scandalul care s-a starnit s-a etalat in paginile publicatiei online EuObserver, care a gazduit mai intai viziunea lui Verheugen, pentru a publica ieri declaratiile Danutei Hubner. Cert este ca, in relatarile sale, EuObserver face consideratii pe marginea portofoliului atribuit Romaniei, cel al Multilingvismului, considerat ""neglijabil"". Totusi, Verheugen nu a pomenit Romania si a vorbit despre ""statele mici"" din UE, gen Belgia, Luxemburg, Slovacia si Ungaria - care s-au luptat pentru a obtine drepturi egale la principiul rotatiei in textul Constitutiei europene, dupa cum comenteaza EuObserver. Or, Romania este totusi al saptelea stat ca marime din noua UE, cu 27 de membri.
VIZIUNE. Care este teoria lui Verheugen, actual comisar pentru Industrie? Comisia trebuie restructurata, birocratia redusa, ceea ce s-ar putea traduce prin faptul ca statele mici nu trebuie sa fie neaparat reprezentate de un comisar, postul de vicecomisar putand fi si el avantajos. Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu acordat postului german de televiziune ZDF si preluate de EuObserver, care sublinia inca de joi ca afirmatiile lui Verheugen ar putea isca valuri.
LEGATURA. Observatia referitoare la Romania a venit, probabil, din afirmatia comisarului, potrivit careia ""un stat membru mic ar putea profita mai mult de pe urma unui vicecomisar intr-un domeniu important decat de pe urma unui comisar insarcinat cu un domeniu marginal"", el referindu-se la statele mici, dar EuObserver amintindu-si faptul ca despre portofoliul Multilingvismului, obtinut de Leonard Orban, s-a spus inca de la inceput ca este unul lipsit de importanta, scos din ""palarie"" pentru a da ceva si Romaniei.
DREPTURI EGALE. Danuta Hubner, comisarul polonez pentru Politici Regionale, reprezentanta unui stat de dimensiuni considerabile in cadrul UE, sustine, in replica, faptul ca ""acceptarea dimensiunii drept criteriu si crearea a doua categorii de state comunitare sunt nefondate si inacceptabile"".
Proportiile diferite ale statelor comunitare se reflecta doar in mecanismul ""majoritatii calificate"", care repartizeaza numarul de voturi in functie de populatiile statelor. La poli opusi se situeaza Germania, cu 82,5 milioane de locuitori, si Malta, cu 400.000 de locuitori.
UNUL MAI ""EGAL"" CA ALTUL. Ideea ca statele mici nu sunt la fel de egale cu cele mari ramane un subiect tabu al politicii, fiecare capitala urmarind instalarea reprezentantului sau intr-o pozitie cat mai inalta pentru a apara prestigiul tarii si a obtine cat mai multe informatii interne. Comisarul polonez pentru Politici Regionale a sustinut insa initiativa colegului sau german privind alegerea de catre Parlamentul European a presedintelui Comisiei Europene, care sa isi desemneze apoi membrii echipei, ce in prezent sunt nominalizati de guvernele statelor membre.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.