Sectorul constructiilor va cunoaste schimbari importante incepand cu data de 1 ianuarie 2007, proiectarea locuintelor urmand sa respecte noi standarde. Materialele de constructii produse in Romania vor trebui sa fie certificate pentru a putea fi come
Sectorul constructiilor va cunoaste schimbari importante incepand cu data de 1 ianuarie 2007, proiectarea locuintelor urmand sa respecte noi standarde. Materialele de constructii produse in Romania vor trebui sa fie certificate pentru a putea fi comercializate in statele membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, in conformitate cu normele europene, locuintele nu vor putea fi vandute sau inchiriate daca nu au un certificat de performanta energetica a cladirilor, care va intra in vigoare in 2010.
Standardele europene de proiectare a structurilor pentru constructii sunt elaborate de Comitetul European de Standardizare, iar Romania trebuie sa le adopte si sa le aplice in legislatia sa.
Eurocodurile trebuie adoptate prin traducere, in termen de 12 luni de la data la care acestea devin disponibile la CEN.
Tot potrivit reglementarilor europene, materialele de constructie fabricate in Romania pot fi comercializate in UE dupa ce acestea sunt autorizate de cele 16 comisii de certificare. Pana la sfarsitul anului, autoritatile romane trebuie sa notifice reprezentantii Uniunii Europene cu privire la aceste organisme, astfel incat si materialele de constructii produse in Uniune sa poata fi comercializate in Romania.
Incepand cu 2010, locuintele din Romania vor trebui sa aiba un certificat de eficienta energetica a cladirilor, fara acest act locuintele neputand fi vandute sau inchiriate.
"In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt trecute valori de referinta, valori care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii", a explicat Paul Stamatiade.
Ministerul Transporturilor deruleaza si un program de reabilitare termica a blocurilor construite in perioada 1950-1990, care vor fi finantate, in parti egale, prin alocatii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului, de la bugetele locale si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.
Aceasta reabilitare termica va duce la scaderea costurilor efective pentru energia termica si reducerea consumurilor energetice.
Astfel, o familie ar trebui sa plateasca aproximativ 800 - 1.000 de euro pe o perioada de 2-3 ani pentru reabilitarea blocurilor, investitia initiala urmand sa fie recuperata in circa 6-8 ani.
La ora actuala, circa 58% din blocurile de locuit din tara, respectiv peste doua milioane de apartamente, necesita lucrari de reabilitare termica, potrivit calculelor Ministerului Transporturilor.
Daca reabilitarea unui apartament costa aproximativ 3.000 de euro, investitia totala necesara pentru reabilitarea celor doua milioane de apartamente se ridica la circa 6 miliarde de euro, din care o treime ar trebui sa fie suportata de locatari.
Ministrul Transporturilor a alocat in acest an 13 milioane de lei noi pentru programul de reabilitare termica a cladirilor, insa ministrul lucrarilor publice a spus ca suma va fi suplimentata si in 2007, inclusiv cu fonduri europene pentru dezvoltare durabila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.