Din ianuarie, orice persoana fizica sau juridica producatoare de alcool trebuie sa plateasca accize, indiferent daca bautura este produsa in scop comercial sau nu, conform noului Cod Fiscal. Micile distilerii sau persoanele care produc bauturi spirt
Din ianuarie, orice persoana fizica sau juridica producatoare de alcool trebuie sa plateasca accize, indiferent daca bautura este produsa in scop comercial sau nu, conform noului Cod Fiscal. Micile distilerii sau persoanele care produc bauturi spirtoase in gospodarii pentru autoconsum vor plati, de asemenea, o acciza redusa. Aceste taxe vor scumpi foarte mult bauturile alcoolice, inclusiv tuica produsa in gospodariile taranesti, sunt de parere autoritatile. Cert este ca taranii sunt decisi sa nu plateasca nici o acciza. In cazul in care vor fi obligati sa o faca, majoritatea dintre acestia spun ca vor dubla pretul tuicii si al palincii.

Potrivit Codului Fiscal modificat, toate distileriile trebuie autorizate ca antrepozite fiscale, un regim specific tuturor producatorilor de produse care sunt accizate (produse energetice, tutun, alcool) si pentru care Fiscul vrea sa impuna un control strict. In aceste conditii, nu mai poate exista nici un fel de scutire, iar pentru orice produs care contine alcool etilic (inclusiv tuica sau palinca facuta in casa) trebuie platita acciza. Singura exceptare obtinuta de Finante, in urma negocieri lor cu UE, a fost plata redusa cu 50% a accizei pentru cel mult o mie de litri de alcool pur produs pentru autoconsum. Avand in vedere ca acciza se calculeaza pe concentratia de 90% alcool pur, reprezentantii Finantelor aproximeaza ca la o cantitate de 1.000 de litri ar trebui sa se plateasca la stat 200 de euro.

Nu se stie cum vor fi platite accizele


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.