Aproape 3 milioane de romani si bulgari lucreaza pe teritoriul Uniunii Europene, la care Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007. Doua milioane de emigranti din Romania au plecat la lucru in Vest, iar numarul bulgarilor care lucreaza in tari

Aproape 3 milioane de romani si bulgari lucreaza pe teritoriul Uniunii Europene, la care Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007. Doua milioane de emigranti din Romania au plecat la lucru in Vest, iar numarul bulgarilor care lucreaza in tarile UE este estimat la circa 800.000.
Potrivit cercetarilor sociologilor din UE, motivul pentru care cetatenii ambelor tari pleaca la lucru in UE este reprezentat in primul rand de diferentele de salariu. De exemplu, salariul mediu lunar in Bulgaria este de 176 euro, in timp ce in Spania este de 17 ori mai mare, in Grecia - de 10 ori, iar in Germania de 24 de ori.
Potrivit Ministerului Muncii romanesc, salariul mediu lunar se ridica la 285 euro, in timp ce, in Spania, un lucrator agricol sau un zidar castiga aproape 1.000 de euro, iar o asistenta medicala - peste 2.000 de euro. Ministerul Muncii din Romania a calculat ca 1,2 milioane de emigranti din aceasta tara lucreaza legal, in timp ce un milion - ilegal, cu toate ca se straduiesc sa obtina drept de munca.

Nu au mai asteptat aderarea la UE pentru a emigra in Spania

Romanii si bulgarii nu au mai asteptat integrarea in UE pentru a pleca, in numar mare, in Spania, tara cu frontiere permeabile si cu numeroase oferte de munca.
Numarul cetatenilor romani si bulgari care au ajuns in Spania in ultimii zece ani a crescut intr-un ritm uimitor. Circa 189.000 de romani locuiesc legal in Spania, potrivit ultimelor statistici, publicate in luna iunie, acestia constituind cea de-a patra comunitate straina a tarii, dupa marocani, ecuadorieni si britanici. Potrivit datelor guvernamentale, circa 55.000 de bulgari au permis de rezidenta in Spania.
Dar, daca ar fi luate in calcul si persoanele care locuiesc ilegal in aceasta tara, numarul imigrantilor romani ar putea ajunge la 550.000, iar al bulgarilor la 100.000.
Un studiu realizat de Universitatea din Valencia pe tema imigratiei romanilor rezuma aceasta ecuatie: "Romania, mai mult decat alte state in perioada postcomunista, a cunoscut o perioada de criza economica profunda si durabila", al carei punct central a fost "pierderea a 2,5 milioane de locuri de munca intr-un interval de zece ani, incepand din 1990.
In aceeasi perioada, in Spania, oferta de locuri de munca a crescut cu patru milioane".
Romanii au venit masiv in Spania mai ales dupa ianuarie 2002, cand autoritatile de la Madrid au renuntat la obligativitatea vizelor.

Restrictiile nu vor putea impiedica imigratia

Restrictiile impuse muncitorilor romani si bulgari de majoritatea statelor UE vor priva acesti cetateni de libertatea de miscare, dar nu pot impiedica imigratia atat timp cat cetatenii celor doua state poseda un pasaport valid, comenta saptamana aceasta Financial Times.
Statele comunitare au pozitii diferite in ceea ce priveste impunerea de restrictii muncitorilor romani si bulgari dupa aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana, relateaza cotidianul.
Printre tarile care au decis adoptarea unor asemenea restrictii se numara Marea Britanie, Germania, Spania si Franta, "vechi" state membre, in timp ce Polonia, Cehia, Slovacia si Slovenia, care au aderat la UE in penultimul val din mai 2004, vor deschide piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari.
Restrictiile adoptate de statele occidentale, sub forma eliberarii unor permise de munca sau a impunerii unor limite in ceea ce priveste numarul de muncitori, vor priva cetatenii viitoarelor state membre UE de un drept comunitar fundamental reprezentat de libertatea de miscare, comenteaza publicatia britanica.
Pana in prezent, zece din cele 25 de state comunitare au anuntat ca vor adopta asemenea restrictii impotriva romanilor si bulgarilor, desi astfel de masuri nu pot impiedica imigratia spre Vest atat timp cat cetatenii celor doua state poseda un pasaport valid, subliniaza Financial Times.
"Impunerea de restrictii pe piata muncii unui grup de persoane care au oricum dreptul de a veni intr-un stat membru UE ar putea crea conditiile pentru ca acestea sa devina forta de munca ilegala", a declarat Catherine Drew, cercetator la Institutul de Cercetare a Politicilor Publice din Marea Britanie.
Emilia Maslarova, ministrul bulgar al Muncii, sustine ca afluxul de imigranti va fi unul redus si nu va "reprezenta o amenintare pentru niciunul dintre statele membre", deoarece aproximativ 800.000 de cetateni bulgari se afla deja in afara granitelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.