Luni, lumea crestina va praznui Nasterea Domnului, „taina cea necuprinsa de minte si de cuvant, sarbatoarea atat de iubita de poporul nostru“, cum o numeste PFP Patriarh Teoctist. Colindele noastre confirma faptul ca praznicul Craciunulu
Luni, lumea crestina va praznui Nasterea Domnului, „taina cea necuprinsa de minte si de cuvant, sarbatoarea atat de iubita de poporul nostru“, cum o numeste PFP Patriarh Teoctist. Colindele noastre confirma faptul ca praznicul Craciunului are legatura cu solstitiul de iarna.

Luni, intreaga lume crestina va praznui Nasterea Domnului, „taina cea necuprinsa de minte si de cuvant, sarbatoarea imparateasca atat de iubita de poporul nostru“, cum o numeste PFP Patriarh Teoctist, in Pastorala din acest an. In decursul veacurilor, sfintii parinti, cercetatori din diverse domenii, au incercat sa stabileasca cat mai precis data la care „Cuvantul trup S-a facut“, cum spune Evanghelistul Ioan. Dar oare folclorul romanesc poate fi o marturie pentru data sarbatorii Craciunului? Iata o intrebare pe care si-a pus-o parintele Nicolae Nicolescu, iar concluzia studiului sfintiei sale este ca folclorul romanesc confirma ca in partile noastre, de la inceput si intotdeauna, sarbatoarea Nasterii Domnului s-a praznuit, ca si astazi, in vremea sol stitiului de iarna.

Studiul parintelui Nicolae Nicolescu este intitulat „Folclorul romanesc-marturie pentru data sarbatorii Nasterii Domnului“ si este publicat pe site-ul „Crestinortodox.ro“.

Pornind de constatarea ca pana pe la anul 410, nici in Antiohia, nici in Siria, nici in Palestina nu fusese adoptata noua zi de praznuire a Craciunului, 25 decembrie, timpul solstitiului de iarna, ca in tinuturile Traciei si Gardirei (Spania), si-a pus intrebarea cand praznuiau stramosii nostri din stanga Dunarii aceasta sarbatoare. Neexistand izvoare scrise in acest sens, parintele Nicolescu a inceput sa studieze folclorul si traditiile romanesti si a ajuns la concluzia ca, inca de la inceput, Craciunul a fost praznuit pe aceste locuri la data de 25 decembrie, in preajma solstitiului de iarna.

Coborarea luminatorilor ceresti in pestera nasterii si pradarea Raiului
Despre aceasta perioada vorbeste o poveste bucovineana referitoare la Nasterea Domnului. Astfel, aflandu-se Prea Curata Fecioara ingreunata, oamenii au zgornit-o din loc in loc, pana cand sarmana a gasit ascunzatoare intr-o pestera, unde a si nascut pe Iisus Hristos.“ La ea s-au coborat soarele, luna si stelele si au venit la rodini (ursitori). Minunea aceasta a vazut-o si un cioban; a alergat o zi intreaga pentru a prinde un miel; l-a prins si l-a dus Maicii Domnului. De aceea se vede pe icoana lui Iisus Hristos si mielul“, spune povestea.

„In aceasta poveste, noaptea cea lunga si intunericul de la solstitiu sunt minunat si in maniera folclorica veridic explicate, prin coborarea in pestera nasterii Domnului a tuturor luminatorilor ceresti, veniti la 'rodini>>. Deci, Iisus S-a nascut la vremea solstitiului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.