Echipele de club au avut mai multe performante decat nationala Suntem aproape de sfarsitul lui 2006, asa ca se cuvine sa facem o scurta retrospectiva a fotbalului romanesc. Acum este momentul sa adunam plusurile, sa scadem minusurile si sa vedem

Echipele de club au avut mai multe performante decat nationala

Suntem aproape de sfarsitul lui 2006, asa ca se cuvine sa facem o scurta retrospectiva a fotbalului romanesc. Acum este momentul sa adunam plusurile, sa scadem minusurile si sa vedem daca rezultatul este unul pozitiv sau negativ.

Sa incepem cu lucrurile negative, nu de altceva, dar sunt mai putine decat celelalte si, pe de alta parte, nu se cuvine a incheia cu nerealizarile. Excepand balacarelile dintre conducatorii cluburilor din cauza mizei de a juca in Champions League, cea mai mare dezamagire a microbistilor de la noi ramane echipa nationala, care, din 2000 incoace, n-a mai participat la nici un turneu final. Tocmai de aceea bucuria iubitorilor de fotbal de la noi de a urmari Cupa Mondiala a fost umbrita de ""contraperformanta"" tricolorilor. O alta surpriza neplacuta a fost ratarea prezentei in primavara lui 2007 a Rapidului, care, fara nici o infrangere, a fost eliminata din Cupa UEFA, competitie unde in sezonul precedent a ajuns in sferturi. Si cu asta incheiem dezamagirile din 2006 ale microbistilor romani.

DE BINE. Iar acum este timpul sa trecem in revista lucrurile pozitive ale fotbalului romanesc. Le vom prezenta in ordine cronologica. In primul rand trebuie amintita performanta de a avea doua echipe calificate in primavara europeana: Steaua si Rapid, cele doua intalnindu-se in seferturile de finala ale Cupei UEFA, castig de cauza avand Steaua. ""Militarii"" au fost la un pas de finala competitiei, pierzand in ultimele minute sansa de a rescrie istoria fotbalului romanesc de dupa Revolutie. De asemenea, tot formatia din Ghencea a reusit dupa un deceniu de absenta sa revina in grupele Ligii Campionilor. Elevii lui Cosmin Olaroiu s-au descurcat onorabil, avand in vedere oponentii, reusind sa acumuleze 5 puncte. O surpriza placuta a fost egalul de la Lyon, ""militarii"" fiind de fapt singurii care au reusit sa inscrie in poarta lui Coupet pe stadionul Gerland din Lyon, in acest sezon de Champions League. Asa cum anticipam la inceputul sezonului, Dica&Co. au reusit sa castige lupta pentru locul trei, obtinand astfel posibilitatea de a merge pentru al treilea an consecutiv mai departe in Cupa UEFA cu aceleasi rezultate, speram noi. Cu siguranta ca daca vor reusi sa ajunga si in 2007 in grupele Champions League, cu experienta acumulata acum, dar si cu cativa jucatori care sa intareasca actualul lot, fotbalistii din Ghencea ar putea forta optimile Ligii Campionilor. Bineinteles, daca Dica, Paraschiv si ceilalti jucatori de valoare vor putea fi pastrati in continuare de Gigi Becali. Mai ales ca ofertele pentru golgeterul Stelei au inceput sa curga, mai multe echipe din Franta, dar si Scotia aratandu-se interesate de serviciile ex-pitesteanului.

ROCADA. 2006 se incheie ca si anul trecut cu prezenta a doua echipe romanesti in Cupa UEFA, Dinamo facand rocada cu Rapid. ""Cainii rosii"" au asteptat nu mai putin de 17 ani pentru a se califica intr-o primavara europeana. Adversarii elevilor lui Mircea Rednic in saisprezecimi sunt portughezii de la Benfica Lisabona, formatie venita din Champions League. Pentru Steaua, sortii n-au fost favorabili, ""militarii"" intalnind-o in saisprezecimi pe actuala detinatoare a cupei UEFA, FC Sevilla. Daca cele doua formatii romanesti reusesc sa repete si in 2007 performanta din aceasta primavara, pentru sezonul 2008-2009 am putea avea chiar trei echipe in Liga Campionilor. Asa ca: BAFTA!

SPORT LA TV


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.