Revelion european - Malta O tara in care casele poarta nume, iar multicolore barci pescaresti te privesc cu ochi atent, pictat de-o parte si de alta a carenei, o insula unde se circula ca-n Commonwelth si unde am condus o Dacie papuc cu volanul
Revelion european - Malta O tara in care casele poarta nume, iar multicolore barci pescaresti te privesc cu ochi atent, pictat de-o parte si de alta a carenei, o insula unde se circula ca-n Commonwelth si unde am condus o Dacie papuc cu volanul pe dreapta, nu poate fi decat una a surprizelor. Ratele sunt crescute de ornament, iar stolurile de lebede fac cunostinta cu pustile de vanatoare ale insularilor, autobuzele te iau de la orice colt de strada si, cand vrei sa te dai jos, agiti o sforicica cu clopotel ca sa dai de stire soferului, iar de Revelion nu vezi tipenie pe strada. Si-apoi mai e Bajtra... De altfel, insasi denumirea te duce cu gandul la fructul rasarit printre spini. Iar in dialectul local, peste care s-a asezat o data cu trecatorii un amestec ciudat de araba, italiana, franceza si engleza, inseamna chiar fruct de cactus. O BAUTURA CU ISTORIE Primele mentionari ale plantei sunt atribuite conchistadorilor. In anii urmatori cuceririi Peninsulei Mexic, dupa 1519, a fost adusa in Europa, unde s-a adaptat perfect climei din bazinul Mediteranei. Don Giuseppe DeMajo, Cavaler al Ordinului Sf. Ioan, venit pe insula in 1730, unul dintre putinii maestri ai prepararii bajtrei, a pastrat secreta formula. Transmisa din generatie in generatie, apanaj al Cavalerilor din orasul Naxxar, va ajunge in timp bautura nationala a maltezilor, mai cu seama dupa castigarea aprecierii deschise a Eminentei Sale, Fraa€™ Andrew Bertie, Mare Maestru al Ordinului Militar Suveran al Cavalerilor de Malta.
Cin-cin!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.