Au trecut 15 ani de la Infiintarea Muzeului. In decursul a mai mult de trei secole de existenta, Palatul Cotroceni a fost manastire si resedinta domneasca, palat regal, palat al pionierilor. A avut o perioada de reconstructie, Ceausescu dorind sa fac

Au trecut 15 ani de la Infiintarea Muzeului. In decursul a mai mult de trei secole de existenta, Palatul Cotroceni a fost manastire si resedinta domneasca, palat regal, palat al pionierilor. A avut o perioada de reconstructie, Ceausescu dorind sa faca aici o resedinta prezidentiala, pentru ca, incepand din 1991, sa devina Muzeu National.
Muzeul National Cotroceni a implinit miercuri, 20 decembrie, 15 ani de activitate. La ceas aniversar a fost prezentat programul cultural pe 2007 si s-a lansat noul site al muzeului, care va include un tur virtual al muzeului, in premiera in tara noastra. Au fost acordate, in cadrul unei ceremonii emotionante, medalii de aniversare, urmate de un concert de colinde sustinut de corul Accoustic.
Scurt istoric. Din 1862, Manastirea Cotroceni a cedat teren in favoarea unei resedinte cu caracter politic. Din punct de vedere juridic si administrativ, casele domnesti apartineau manastirii, prin hrisovul de ctitorie, dar ramaneau in folosinta domnitorului. Casele domnesti au fost remodelate de Carol I, care a pastrat fundatiile si pivnitele vechi. A rezultat un palat conform exigentelor unor resedinte europene, destinat familiei princiare mostenitoare a Coroanei Romaniei, respectiv Printului Ferdinand de Hohenzollern si Printesei Maria. La sfarsitul secolului al XIX-lea se construieste la Cotroceni un palat dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, palat pe trei niveluri, in forma de L, structura mentinuta pana astazi. In 1896 s-a amenajat si parcul care-l inconjura.
Palatul Cotroceni a fost si este o proprietate a statului, iar intretinerea lui se facea din subventia lunara acordata de stat, din care se asigurau iluminatul, incalzitul, pazitul palatului, taxele comunale si intretinerea parcului, micile cheltuieli cu reparatii sau intretinerea interioara. Dupa moartea Reginei Maria, resedinta de la Cotroceni a fost folosita de Regele Carol al II-lea. Aici a avut loc Consiliul de Coroana care a declarat neutralitatea Romaniei la 6 septembrie 1939. Regele Mihai nu a locuit la Cotroceni din cauza cutremurului din 1940, care a adus pagube insemnate palatului, dar si din cauza bombardamentelor germane din 1944. Dupa inlaturarea monarhiei, palatul si-a incetat functia de resedinta regala, noile autoritati dandu-i alte destinatii, printre care cea de Palat al Pionierilor.
La Muzeu. In decembrie 1991, Muzeul National Cotroceni si-a deschis portile vizitatorilor dornici de o experienta speciala, aceea de a descoperi, pe langa pivnitele domnesti, cuhniile si chiliile manastiresti medievale si cele cateva apartamente mobilate in stilul secolului al XIX-lea (dormitorul regal, salonul norvegian) ori incaperi reprezentand perioada antebelica: sufrageria germana, salonul de vanatoare, salonul florilor, marele salon de receptie.

Inceputuri


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.