Un proverb romanesc spune: ""Craciunul satul, Pascele fudul"". Noi, cei nascuti la sat, stim ce inseamna aceasta. De Craciun, ulitele sunt pline de mirosul painii coapte pe vatra, al cozonacilor, al carnatilor si al altor bunatati aflate pe masa cres
Un proverb romanesc spune: ""Craciunul satul, Pascele fudul"". Noi, cei nascuti la sat, stim ce inseamna aceasta. De Craciun, ulitele sunt pline de mirosul painii coapte pe vatra, al cozonacilor, al carnatilor si al altor bunatati aflate pe masa crestinului. Corindatorii, cum se spune in Maramures, pitaraii, cum sunt numiti in Banat, sau colindatorii, cum le zic regatenii, se intorc acasa cu traistutele pline de colacei, covrigei, mere, nuci si... leuti.
Astazi, idilica imagine, din pacate. Descrierea savuroasa a bucatelor ce indestulau stomacurile moldovenilor, cu prilejul Craciunului, facuta de Badia Creanga, ma indeamna sa reiau cu nostalgie la fiecare sfarsit de an lectura ""Amintirilor..."" sale:
""In vacantie ne ducem acasa, s-apoi vorba tiganului cu «Craciunul satulul...». Costite de porc afumate, chiste si buft umplut, trandafiri usturoieti si slanina de cea subtire, facute de casa, taiete la un loc, fripte bine in tigaie, si cu mamaliguta calda, se duc unse pe gat. Mai face el taranul si alte feluri de mancari gustoase, cand are din ce le face. Si multumita Domnului, parintii nostri aveau de unde; caci saracia nu se oplosise inca la usa lor, pe cand stiu eu..."". anna.borca@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.