Desi atribuirea portofoliului Multilingvismului lui Leonard Orban a starnit, din primul moment, comentarii malitioase, atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles, reprezentantul Romaniei in comisia Barroso a afirmat, ieri, in prima conferinta sustinuta
Desi atribuirea portofoliului Multilingvismului lui Leonard Orban a starnit, din primul moment, comentarii malitioase, atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles, reprezentantul Romaniei in comisia Barroso a afirmat, ieri, in prima conferinta sustinuta dupa validarea in Parlamentul European, ca nu a primit un „portofoliu second hand“. Mai multi oficiali europeni au estimat ca „o tara ca Romania ar fi trebuit sa primeasca un portofoliu mai proeminent, cum ar fi cel al minoritatilor“. Ca termen de comparatie, comisarul bulgar, Meglena Kuneva, va avea in subordine aproximativ 400 de functionari europeni si un domeniu de responsabilitate cu greutate politica mai mare. Alti comisari care au intrat in executivul comunitar in 2004 au primit portofolii mult mai importante: Danuta Hubner, din Polonia, a primit politicile regionale, iar Lazlo Kovacs, din Ungaria, taxele si uniunea vamala.

Atributiile comisarului roman
Atribuirea portofoliului multilingvismului lui Leonard Orban a starnit, din primul moment, comentarii malitioase, atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles. „Multilingvismul“ nu e asa de neimpor tant cum s-ar putea crede, au afirmat mai multi oficiali europeni, care au argumentat cu miile de subordonati si cu bugetul imens ce urmeaza sa fie administrat de Orban. S-a spus ca postul - creat prin divizarea atributiilor comisarului pentru cultura, educatie si multilingvism, post detinut de slovacul Jan Figel - este insignifiant si are o tonalitate ridicola: „comisar pentru limbi“, cum il numea „Financial Times“. Atat oamenii politici de la Bucuresti, cat si europarlamentari de la Bruxelles au fost de parere ca „micimea“ postului se datoreaza lipsei de prestanta politica a candidatului desemnat de premierul Tariceanu - un tehnocrat, expert in probleme europene.

Romania va trebui sa inteleaga ca avantajele sunt mari odata cu aderarea la UE, dar acestea pot fi maximizate sau, dupa caz, pot ramane limitate in functie de actiunea autoritatilor romane, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, comisarul european din partea Romaniei, Leonard Orban. El a aparat inca o data importanta portofoliului sau, afirmand ca, desi „s-a spus ca este un portofoliu second hand“, el implica o importanta dimensiune politica si manageriala. De aceea, a mai spus comisarul european, „unul dintre obiectivele mele prioritare in perioada imediat urmatoare este o analiza detaliata asupra situatiei existente in doua din cele trei directii generale pe care le voi coordona - Directia Generala Traduceri si Directia Generala Interpretare - pentru a vedea modalitatile prin care se poate imbunatati aceasta activitate“. Orban s-a referit si la activitatile Comisiei pentru anul 2007 - principalele vizand Constitutia europeana si cresterea competitivitatii economice europene -, mentionand ca activitatea sa va viza atat portofoliul alocat - “aproximativ 30-40% din activitatea de comisar“-, cat si toate deciziile la nivelul Comisiei. „Toti comisarii sunt egali, iar deciziile se iau in comun“, a mentionat el. Legat de componenta cabinetului sau, Leonard Orban a mentionat ca aceasta nu este inca definitivata, dar a dat asigurari ca toti membrii cabinetului vor fi alesi strict pe baza de profesionalism. Orban a subliniat ca mandatul sau de comisar european nu va fi unul intreg, de cinci ani, si de aceea a preferat sa recruteze in aparatul pe care-l va conduce doar specialisti din interiorul Comisiei Europene, pentru a nu mai pierde timpul in „invatarea regulilor jocului“. „Din pacate, nu avem inca romani in CE si acesta a fost motivul pentru care seful de cabinet va fi francez, iar adjunctul lui va fi german. Dar, repet, i-am ales strict, strict, pe profesionalism, nu pe alte criterii“, a subliniat Orban.

Dezbatere europeana, inainte de toate
Pe de alta parte, Leonard Orban si-a exprimat regretul fata de lipsa dezbaterilor pe teme europene din cauza preocuparii pentru viata politica interna „extrem de agitata“ si a cerut adoptarea „de urgenta a unui sistem de gestionare a afacerilor europene“.
„Trebuie sa intelegem o data si o data ca nu este suficient sa ne limitam la ceea ce constatam intern, la dezbaterile vietii politice extrem de agitate, si sa ne dam seama ca de la 1 ianuarie 2007, la Bruxelles, sau in alte capitale europene, se iau decizii care ne privesc in modul cel mai important pe noi“, a spus Leonard Orban. El a precizat ca Romania trebuie sa-si valorifice pozitia de a saptea tara ca marime din UE, aceasta dandu-i dreptul sa aiba 35 de europarlamentari, precum si reprezentanti in Curtea de Conturi, Comitetul Regiunilor, Consiliul Economic si Social European. Orban a mai spus ca trebuie promovata cat mai rapid si strategia post-aderare, care va defini ce fel de stat european va fi Romania, si mai ales „de partea cui“. „De partea tarilor care sustin mai degraba o Uniune Europeana politica sau mai degraba o Uniune Europeana economica“, a declarat Orban.

Independent, dar participant la activitatile ALDE
In acelasi timp, comisarul european pentru multilingvism a afirmat ca deocamdata nu a luat o hotarare privitor la inscrierea sa in PNL, dar a decis sa participe ca independent la grupul ALDE. „Deocamdata nu am luat o decizie cu privire la acest subiect, am luat in schimb o decizie cu privire la participarea mea la activitatile grupului ALDE, ale grupului liberal la nivel european, deocamdata ca independent“, a precizat Orban.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.