evenimente In tara
Colinde. 23-31 decembrie, Fulga, Prahova. Primaria Fulga a organizat un eveniment dedicat traditiilor si obiceiurilor de Craciun. Bucuriile iernii. 14-21 decembrie 2006, Craiova. Targ cu bunuri de larg consum, de unde p
evenimente In tara
Colinde. 23-31 decembrie, Fulga, Prahova. Primaria Fulga a organizat un eveniment dedicat traditiilor si obiceiurilor de Craciun. Bucuriile iernii. 14-21 decembrie 2006, Craiova. Targ cu bunuri de larg consum, de unde puteti alege cadouri pentru cei dragi. Nu vor lipsi dulciurile si turta dulce. Mos Craciun 2006. 18-21 decembrie, Baia Mare. Evenimentul se adreseaza celor care cauta un dar deosebit cu ocazia Sarbatorilor de iarna. In lume
Noaptea ridichilor. 23 decembrie, Mexic. Eveniment traditional, din vremurile coloniale, cand misionarii i-au invatat pe bastinasi sa cultive ridichi si sa le prepare. Zilele vinului si ale crabului.
26 decembrie 2006-28 februarie 2007, California. Cei mai priceputi pescari se vor intrece la prinderea si prepararea crabilor. Marele festival al berii din Zululand. 26 decembrie, Eshowe, South Africa. Zeci de metri cubi de bere vor fi gata pentru a fi degustati de cei prezenti la festival. Mancarea nu va lipsi si ea, astfel incat evenimentul se anunta plin de surprize. Traditia colindului.
Pe la mijlocul lunii decembrie, in intreaga tara, copiii, dar si studentii de la Seminarul Teologic au pornit cu colinda. In traditia populara romaneasca, acest obicei se practica in ajunul Craciunului, dar astazi, colindatorii pornesc mai devreme cu cateva zile. Cuvantului ""colind"" sau ""colinda"" provine din latinescul ""Calendae"", nume ce se dadea vechilor sarbatori pagane de Anul Nou, cand era obiceiul sa se faca urari de fericire si noroc pentru anul ce incepea. Deci noi punem cuvantul ""colind"" sau ""colinda"" in legatura cu sarbatoarea pagana ""Calendae Ianuarii"" si cu urarile ce se faceau pentru Anul Nou, cand se imparteau daruri. Astazi avem si noi obiceiul de a se imparti colindatorilor colacei, cunoscuti sub numele de colindete, sau bolindete in unele parti , fiind facuti din grau curat, macinat proaspat. (C.D.) ""Gaseste nod in papura si spini in mamaliga"" proverb romanesc meniuri cu timbru
Alexi Aurel, Timisoara: ""Va rog frumos sa-mi oferiti «ceva» retete simple si traditionale, eventual chiar si mai noi, de preparate din carne, fiindca se apropie Ignatul. In fiecare an am folosit unele retete simple, dupa care se prepara mezeluri gustoase si durabile. Sper sa mai gasiti si altele! La noi, in Banat, se prepara, la taierea porcului, mai ales urmatoarele: carnati, caltabosi, pateu, sangerete, toba alba, toba rosie (cu sange) s.a., toate dupa retete foarte cunoscute. Specialitati nu se prea fac?! Mie nu-mi prea ies bine sangeretele, poate ma ajutati cu vreo noutate!""
Pentru a obtine sangerete ""ca la carte"" trebuie sa tineti cont de cateva reguli. Sangele se ia cat este foarte cald si se amesteca intr-un vas impreuna cu o lingura de sare, pana la omogenizare. Important este ca sangele sa nu stea langa ceva de la care ar putea lua mirosul. Separat se fierb intr-o oala inima, rinichii, urechile si bucatile de sorici fara grasime. Se adauga condimente: sare, piper, ienibahar. Dupa ce au fiert pe jumatate, se taie in fasii pe lung. Se amesteca foarte bine cu putina zeama, in care au fiert maruntaiele, si condimente.
Se spala stomacul sau matul in apa rece si se umple cu aceasta compozitie, inclusiv fasii de grasime taiate tot pe lung. Se coase matul la o extremitate, se toarna sangele si se coase din nou. Se fierbe la foc foarte mic in zeama in care au clocotit maruntaiele. Dupa o ora si jumatate se scoate sangeretele pe un fund din lemn si se preseaza cu o greutate. Se pastreaza la rece. (Simona Chiriac)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.