Picturi interesante din Scoala Sovietica, pretuite in euro. Tablouri propagandistice din anii a€™50 au fost scoase la licitatie de Casa Pogany. ""Lenin meditand"" a fost evaluat la 1.500 de euro. Sambata, 16 decembrie, Galeria Pogany, afl

Picturi interesante din Scoala Sovietica, pretuite in euro. Tablouri propagandistice din anii a€™50 au fost scoase la licitatie de Casa Pogany. ""Lenin meditand"" a fost evaluat la 1.500 de euro.
Sambata, 16 decembrie, Galeria Pogany, aflata la etajul intai al Teatrului National, a organizat o licitatie pentru tablourile aflate in expozitia ""1945-1965. Realism socialist?"", deschisa publicului amator de arta si posibililor cumparatori inca din luna noiembrie.
Lenin si ""tractorista"". Printre piesele oferite spre vanzare de Casa Pogany s-au aflat si unele apartinand curentului realist-socialist, care a dominat viata artistica in anii a€™50 in intreg ""lagarul comunist"". Dintre lucrarile care, la vremea lor, au slujit propagandei regimului, participantii la licitatie au avut ocazia sa plece acasa cu tablouri precum ""Lenin meditand"" (lucrare nesemnata), - pret de pornire 1.500 de euro, ""Portretul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej"" (Constantin Dipse) - 2.500 de euro, ""Brigadier"" (Adrian Maftei) - 1.000 de euro, ""Constructorii socialismului"" (Lia Szasz) - 2.500 euro, ""Februarie 1933"" (Sanda Saramat) - 1.000 de euro, ""Femei la sapa"" (S. Moga) - 1.700 de euro, ""Santier"", ""Macara"" (Grigore Manea) - ambele avand ca pret de pornire 150 de euro, ""Tractorista"" (lucrare nesemnata) - 400 de euro si altele. Unele dintre tablourile scoase la licitatie au fost ""vedete"" la vremea lor. ""Lenin meditand"" dar si ""Tractorista"" s-au regasit in manualele scolare - de literatura ori de istorie.
In proprietate privata. In prezent, tablourile provin din colectii particulare. Despre cat interes mai prezinta astazi pe piata de arta din Romania asemenea ""lucrari tematice"", despre provenienta lor, despre cum a fost stabilit pretul de pornire si multe altele, ne-a vorbit domnul Pavel Susara, istoric si critic de arta, patronul casei de licitatie Pogany. ""Probabil ca aceste lucrari provin initial din institutii, spune Pavel Susara. Asa cum s-a intamplat si cu alte bunuri in 1989, cand s-a impartit patrimoniul diferitelor institutii, unele au ajuns in proprietate privata. Astazi este foarte dificil de aflat care a fost traseul lor. Tot ce provine din colectii particulare sunt considerate prin lege bunuri de inventar personal, care nu trebuie justificate. Daca se afla in casa ta, se presupune ca este tabloul tau, conform unui principiu de drept roman care spune ca posesia prezuma si proprietatea"", a explicat in continuare Pavel Susara.
Arta ""exotica"". Tablouri provenite din spatiul ex-sovietic, de aceeasi factura cu cele expuse de Casa Pogany, s-au vandut la preturi greu de anticipat, ne-a spus domnul Susara, iar cumparatorii au fost japonezi, americani. Peste ceva vreme, s-ar putea ca arta acelei epoci sa fie privita ca un moment de exotism din istoria picturii, si sa starneasca un interes multiplu - din punct de vedere comportamental, de mentalitate etc. iar cei care au avut prezenta de spirit sa cumpere astfel de lucrari sa fi facut o buna investitie, spera patronul casei de licitatie.
Greu de pretuit. ""Lenin meditand"", de pilda, nu are circulatie de piata si nu exista precedente in privinta pretului. Drept urmare, preturile de pornire ale unor asemenea tablouri ""cu tema"" au fost stabilite in functie de complexitatea lucrarii, tinandu-se cont exclusiv de criteriile formale, de gradul de realizare artistica. ""De exemplu, in portretul lui Gheorghiu-Dej, al pictorului Constantin Dipse, valorile plastice - compozitia, armonia cromatica - sunt foarte interesante"", apreciaza Pavel Susara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.