In ultima perioada s-au intensificat in mod ingrijorator declaratiile unor politicieni care au scos din nou la bataie din arsenalul lor arma nationalismului. Asistam la o evolutie care nu este in beneficiul nimanui. Cred totusi ca noi, cei din clasa

In ultima perioada s-au intensificat in mod ingrijorator declaratiile unor politicieni care au scos din nou la bataie din arsenalul lor arma nationalismului. Asistam la o evolutie care nu este in beneficiul nimanui. Cred totusi ca noi, cei din clasa politica, ne-am mai maturizat si am ajuns in situatia in care sa putem discuta rational, cu argumente si fara patima problema minoritatilor si a drepturilor lor.

Intr-un stat democratic este normal sa existe opinii divergente, aspiratii diferite. Din pacate insa, atunci cand vorbim despre subiecte mai sensibile, tendinta politicienilor este de a exagera in declaratiile publice cu un evident scop electoral. In ultima perioada, atunci cand vorbim despre autonomie, in capul unor oameni se aprinde imediat un bec de alarma, pentru ca, in mod automat, se gandesc la autonomie teritoriala pe criterii etnice.

Trebuie sa discutam aceste probleme fara pasiuni de care speram ca am scapat de ceva vreme. Insa acest lucru depinde atat de majoritate, cat si de minoritate.

Pretindem ca traim intr-un stat democratic. Dar intr-un stat democratic, daca cineva isi exprima o opinie, chiar la nivelul unei formatiuni care face si politica, acest lucru nu inseamna un delict. Un stat democratic presupune libertate de exprimare.

De asemenea, n-ar trebui sa supere pe nimeni faptul ca se asociaza 90-100 de localitati in care locuiesc cu preponderenta cetateni de etnie maghiara. Atunci cand mai multe localitati din Moldova au creat o asociatie, nimeni nu s-a mai intrebat de ce se asociaza.

Toate aceste lucruri mi-au venit in minte pentru ca am facut o declaratie in care am spus ca in cazul in care Legea minoritatilor, despre care s-a vorbit foarte mult, dar s-a facut foarte putin, nu va trece de Parlament, minoritatea maghiara si UDMR au puterea si dreptul ca in cadru legal, constitutional, sa organizeze prin alegeri interne consilii ale autonomiei culturale. Pornind de la aceasta exprimare, un senator al Opozitiei a declarat intr-o emisiune ca el ar mobiliza echipe de interventie pentru a impiedica asemenea declaratii. Este cel putin curioasa o astfel de declaratie instigatoare, care n-are nici o legatura cu democratia.

Romania se afla in acest moment intr-o pozitie buna in pragul Uniunii Europene. Economia functioneaza, in pofida disputelor politice tot mai taioase. Avem parametri macroeconomici buni, am inceput sa devenim si predictibili. Toate aceste elemente ne dau credibilitate. Din acest motiv, investitorii se arata tot mai interesati de Romania.

Ar fi pacat ca din cauza unor atitudini de moment, cu iz electoral, sa pierdem oportunitati. Nu avem o baza atat de solida, incat sa ne permitem asemenea esecuri. Trebuie sa profitam de situatia creata, de faptul ca suntem a saptea tara ca marime din Uniunea Europeana, ca granitele incep sa se volatilizeze.

Este nevoie de intelepciune din partea clasei politice care se lasa cateodata dusa de val, se incranceneaza, iar din aceasta incrancenare castiga doar o mica minoritate a nationalistilor incurabili. Sper sa nu fie asa si sa depasim aceasta situatie dificila in privinta comunicarii interetnice intr-un stat cu 18 minoritati nationale, cu un Parlament si cu o zestre de multiculturalitate de care ar trebui sa fim mandri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.