Oameni care stiu ca disparitia unui copil nu e subiect de bascalie si oameni care nu o considera o povara in plus indiferent daca sunt profesionisti, voluntari sau spectatori fara voie. Un copil care in vara lui 2000 a disparut in padure, pe malul unui lac si care putea fi ratacit, inecat sau rapit, a fost cautat peste tot zi si noapte, fara intreruperi de somn. Chiar daca s-a gasit in apa un pantof al copilului, acest indiciu nu i-a determinat pe oamenii legii sa-l caute doar in lac. In continuare s-au inregistrat si verificat toate informatiile primite prin telefon. Insa acestea nu sunt glume proaste ale unor pierde-vara fara minte.
Oamenii au suficient bun-simt sa sune doar daca au ceva de spus. Datorita acestor informatii s-a reusit schitarea portretului-robot al rapitorului. Iar portretul a fost verificat prin confruntarea tuturor celor care au sunat. Este adevarat ca ei (americanii, caci despre ei este vorba) sunt mai dotati si ca o proba ADN se poate lua dupa un inhalator, iar rezultatul poate fi dat in cateva ore, nu dupa sase luni. Dar sunt chestiuni pentru care nu-ti trebuie mari dotari, decat, de exemplu, ceva ciment dentar pentru amprentarea urmelor gasite in padure. Insa pentru asta trebuie ceva daruire si judecata.
Voluntarilor li se spune inainte de a pleca in cautari ca atunci cand vad o urma sa o marcheze si sa cheme profesionistii. (Doar ca profesionistii lor fac ceva mai mult decat sa ia o posibila proba de jos, cu mainile goale, sa o bage in buzunar si eventual, mai tarziu, sa o fumeze.) De cate ori povesteam astfel de scenarii mi se pufnea superior in nas, spunandu-mi-se ""astea-s filme!"". Ei, iata ca nu-s, dar ne-am obisnuim sa ne autoflagelam cu ideea ca suntem lumea a III-a si se vede bine ca ne straduim din rasputeri sa ramanem asa.
Asta face diferenta intre un documentar SF si un scheci prost.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
3 startup-uri sustenabile care ne-au impresionat în 2024 #3
Sursa: green.start-up.ro
-
Catalyst Romania: provocarea va fi diferențierea prin inovație autentică
Sursa: start-up.ro
-
Nume de băieți rare - Cele mai frumoase și deosebite alegeri de nume pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Banca Transilvania „face curățenie” în aplicațiile de mobile banking: BT Pay...
Sursa: futurebanking.ro
-
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă
Sursa: kudika.ro
-
Tichete de masă 2025: Care e valoarea lor și cine le poate primi
Sursa: wall-street.ro