Turismul romanesc, subred in fata integrarii. Numarul turistilor straini care au vizitat litoralul romanesc in acest an a scazut drastic, fiind inregistrati numai 45.000 de straini, cu peste 19.000 mai putini fata de anul trecut. Din totalul vizita

Turismul romanesc, subred in fata integrarii. Numarul turistilor straini care au vizitat litoralul romanesc in acest an a scazut drastic, fiind inregistrati numai 45.000 de straini, cu peste 19.000 mai putini fata de anul trecut.
Din totalul vizitatorilor de pe litoral, numai 10% au fost turisti straini, potrivit datelor Consiliului Regional ANAT Sud-Est. Numarul de innoptari in structurile de cazare de la mare a scazut cu 8,6%, iar durata medie a sejurului s-a redus de la 5,1 zile la 3,7 zile.
IN URMA. Pe ansamblu, in primele noua luni ale anului, in Romania au intrat 5,89 milioane de straini, cresterea fiind de 1% fata de 2005, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Datele Federatiei arata ca in zona montana, numarul de turisti straini s-a diminuat in acest an cu 16%, pana la aproape 95.000, iar pe litoral, scaderea a fost de 30%. Numarul de turisti romani care au plecat in destinatii externe a avansat cu 70%, la aproape cinci milioane de persoane. ""In privinta numarului de straini sositi si la gradul de ocupare, raportat la tarile vecine, ne aflam «la piciorul broastei»"", a afirmat Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). Autoritatile ar trebui sa cheltuiasca bani pentru atragerea tinerilor in aceasta industrie si pentru instruirea personalului din turism, a opinat reprezentantul FIHR. In ceea ce priveste apropiata aderare la Uniunea Europeana, industria turistica romaneasca nu este pregatita. Unele unitati turistice s-ar putea inchide, deoarece lucreaza sub nivelul minim de rentabilitate sau profitabilitate, a mai spus Rajnita.
FARA SEF. Situatia actuala de la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), care nu are conducere de mai bine de patru luni, este inadmisibila si reprezinta un afront la adresa industriei turistice, a declarat Alin Burcea, presedintele ANAT pe Bucuresti. El a subliniat faptul ca in bugetul ANT sunt sute de miliarde de lei nefolositi, bani care s-ar putea intoarce la buget, fara ca turismul sa beneficieze de aceste fonduri. Reprezentantii patronatelor din turism se gandesc sa solicite desfiintarea acestei institutii, care a devenit extrem de politizata. Portofoliul ANT va fi preluat de Partidul Democrat potrivit surselor din PD.

Concurenta - Amenzi pentru cablisti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.