Strainii din Italia si-au ales ieri reprezentantii in consiliile municipale. Romanii nu au participat pentru ca, dupa 2007, vor putea sa aleaga si sa fie alesi ca si cetateni ai UE. Comunitatea romaneasca tinteste un loc in legislativul european, in

Strainii din Italia si-au ales ieri reprezentantii in consiliile municipale. Romanii nu au participat pentru ca, dupa 2007, vor putea sa aleaga si sa fie alesi ca si cetateni ai UE. Comunitatea romaneasca tinteste un loc in legislativul european, in 2009.

Cetatenii UE au dreptul de a alege si de a fi alesi in alegerile locale si in cele pentru Parlamentul European, in tara de resedinta, chiar daca provin dintr-un alt stat membru. Romanii din Italia nu au candidat la alegerile de ieri in care imigrantii din Roma si din alte localitati si-au ales consilierii. Acesti consilieri au rol consultativ si nu au drept de vot. In schimb, odata cu aderarea Romaniei la UE, comunitatea romaneasca din Italia tinteste catre viitoarele alegeri locale, unde ar putea obtine chiar si fotolii de primar, si chiar catre un mandat in Parlamentul European, la alegerile din 2009.

Imigrantii din Roma, dar si din alte localitati italiene, au mers ieri la urne pentru a-si alege reprezentantii in consiliul municipal. In cazul Romei, la alegeri s-au inscris 41 de candidati, care concureaza pentru patru posturi in consiliul municipal, corespunzatoar e urmatoarelor continente: Europa, Africa, Asia si America.
La alegerile din 2004, postul de reprezentant al imigrantilor din Europa a fost castigat de romanul Gabriel Rusu. Pe durata mandatului sau, Rusu a reusit, printre altele, sa instituie categoria de mediator cultural, care sa ajute la integrarea imigrantilor. Intrebat de „Gardianul“ daca se gandeste la o alta functie la care sa candideze, Rusu a precizat: „Munca mea nu a inceput cu postul de consilier. Voi continua pe alte planuri lupta pentru apararea drepturilor imigrantilor. Peste trei ani vor fi si alegerile pentru Paralamentul European“. Consilierii alesi de extracomunitari nu au drept de vot in timpul sesiunilor consiliului, dar isi pot prezenta opiniile, pot face recomandari, prezenta motiuni si pot face parte din comisii speciale.

Pregatiri pentru viitoarele alegeri
Romanii nu au participat la alegerile de ieri intrucat din 2007 ei vor deveni cetateni ai UE si se vor prezenta pentru a alge si a fi alesi la viitoarele alegeri locale din Italia. Potrivit cel mai recent raport Caritas, elaborat in baza datelor funizate de Ministerul de Interne italian, numarul total al romanilor din Italia este de 270.845. Romanii sunt comunitatea straina cea mai numeroasa (11.9%) din cele 150 de comunitati prezente pe teritoriul italian. De asemenea, Italia este tara cu cea mai rapida crestere a prezentei strainilor in raport cu numarul de locuitori. Conform aceluiasi document, majoritatea romanilor a intrat in Italia ilegal. Dupa o perioada de clandestinitate, ei au reusit sa obtina statut legal. Astfel, in prezent, romanii sunt pe primul loc ca numar de permise de sedere pe motive de munca, peste 190.000, adica circa 13 % din totalul permiselor de munca.
In acest context, la viitoarele alegeri locale, romanii au sansa sa obtina chiar functii de primar in orase precum Monterotondo, Zagarollo, Torino, unde exista o mare concentrare a comunitatii. Recent, s-a infiintat Partidul Romanilor din Italia-Identitatea Romaneasca (PRI). Partidul isi propune sa dezvolte si sa sustina coeziunea culturala si politica a comunitatii romanesti din Italia. Pe de alta parte, comunitatea romaneasca ar putea obtine un loc in Parlamentul European.
Initiativa din Italia nu este singulara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.