Municipalitatea a ratat momentul preluarii celor cinci centrale electrotermice (CET) din cauza Electrocentrale Bucuresti, care intentioneaza sa atraga investitori strategici in afacerea cu energie. Bucurestenii raman, astfel, la mana intereselor pro
Municipalitatea a ratat momentul preluarii celor cinci centrale electrotermice (CET) din cauza Electrocentrale Bucuresti, care intentioneaza sa atraga investitori strategici in afacerea cu energie. Bucurestenii raman, astfel, la mana intereselor producatorilor de agent termic, care vor dicta pretul caldurii in Capitala.

Soarta celor mai importante cinci CET-uri (Grozavesti, Titan, Sud, Vest si Progresu) care produc energie termica pentru distribuitorul local de caldura, RADET Bucuresti, a fost de multa vreme pecetluita in birourile ELCEN, MAI si MEC, fara ca Primaria Capitalei sa banuiasca ceva. Dintre cele cinci centrale pentru care Primaria Capitalei a depus solicitari de trecere in subordinea sa, Ministerul Administratiei si Internelor s-a aratat dispus doar pentru predarea CET Progresu si CET Titan, in vreme ce restul CET-urilor, Sud, Vest si Grozavesti, sunt deja in vizorul unor investitori din afara, agreati de autoritatile de la Bucuresti. Daca specialistii Primariei au dormit cu coatele pe masa in ultimele zece luni, surse de incredere spun ca cele trei CET-uri sunt ca si instrainate unor companii care nu au alt scop decat cresterea nejusti ficata a tarifelor la energie termica. Prin graba cu care au deschis portile investitorilor energetici, conducerile celor doua ministere au incalcat planul de guvernare privind descentralizarea serviciilor comunitare de utilitati publice, eliminand din ecuatie Primaria Capitalei, unicul responsabil cu organizarea, functionarea si dezvoltarea serviciilor publice in municipiul Bucuresti. In aceste conditii, municipalitatea a pierdut momentul modernizarii sistemului de incalzire si sporirea calitatii serviciilor. Preluarea celor cinci centrale permitea municipalitatii sa unifice serviciile de productie si distributie a caldurii si sa scape de santajul producatorului de agent termic, care a dictat pretul caldurii in Bucuresti in ultimii ani. Nu mai departe de luna ianuarie a acestui an, ELCEN a solicitat municipalitatii o majorare de 56% a pretului caldurii furnizate catre RADET, motivand cresterile preturilor la combustibili si necesitatea recuperarii pierderilor companiei. Municipalitatea a refuzat solicitarea ELCEN si a aprobat o majorarea tarifara de 19,34%, considerata suficienta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.