Mircea Geoana si Sorin Oprescu au intrat oficial in campanie, imediat dupa ce si-au inregistrat candidaturile pentru functia suprema in partid. Maine va fi ziua cea mare! Cine va fi alesul la Congresul PSD? Social-democratii vor merge pe mana acelui

Mircea Geoana si Sorin Oprescu au intrat oficial in campanie, imediat dupa ce si-au inregistrat candidaturile pentru functia suprema in partid. Maine va fi ziua cea mare! Cine va fi alesul la Congresul PSD? Social-democratii vor merge pe mana aceluiasi lider sau vor alege o schimbare la varf?
Acuze si scuze au existat de ambele parti. Fiecare dintre cei doi e convins ca detine toate parghiile pentru a reforma partidul, pentru a-l aduce in sondaje intr-o pozitie de competitie reala in fata Aliantei PNL-PD, pentru a castiga alegerile, pentru a reveni la putere.
Dupa ce, sub o forma sau alta, Mircea Geoana i-a transmis public lui Sorin Oprescu faptul ca el e sigur pe victorie si ca doctorul e cam palid, a venit randul lui Sorin Oprescu sa-i transmita actualului presedinte al PSD ca integrarea e o problema gata rezolvata, in vreme ce sanatatea mai are mult de lucru pe la usile romanilor...
Mircea Geoana a spus ca Sorin Oprescu e disperat pentru ca n-are nici o sansa sa castige alegerile. Sorin Oprescu a atentionat ca prelungirea mandatului de presedinte pe numele Mircea Geoana va lasa partidul in aceeasi stare de lucruri, cu o credib ilitate precara, cu o cadere libera in sondaje.
Despre jocurile de culise, echipe aranjate din start, voturi obtinute inaintea inceperii Congresului, delegati intorsi din drum doar pentru ca au alte simpatii decat unii dintre sefii lor de filiale s-a dus vorba de mult, in „tot poporul PSD-ist“. Cum vor proceda delegatii cu buletinul de vot in mana vom afla duminica.
Mircea Geoana il are alaturi pe Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, cel care l-a mai ajutat odata sa castige alegerile pentru sefia partidului chiar in fata presedintelui fondator al PSD, Ion Iliescu.
Sorin Oprescu il are de-a dreapta pe fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, omul care, cu sau fara functii, ramane o voce extrem de importanta si in viata politica, si in partid. Sa castige cel mai bun!

Competitia dintre Mircea Geoana si Sorin Oprescu pentru functia de lider al PSD a intrat in linie dreapta si se anunta extrem de stransa.
Ambii se bucura atat de sustinere, cat si de incredere din partea colegilor. Indiferent de cine va castiga, maine, alegerile pentru functia suprema in partid, PSD poate pune punct pentru a o lua de la capat. Cu un alt mesaj, cu un alt aplomb, cu un alt tip de discurs, cu un alt mod de abordare a relatiilor cu puterea, cu o strangere a randurilor pentru a ajunge la un procent mai bun in sondaje.
Daca Mircea Geaona va fi alesul, el va trebui sa se reorienteze din mers. Altminteri, nu se va putea schimba mare lucru. Nici in partid. Nici in electorat.
Daca Sorin Oprescu va fi preferat, noutatea este asigurata dar va trebui, ulterior, sustinuta. “Poporul PSD-ist“ va trebui sa stie exact la ce anume se inhama, ce-l asteapta, pentru ce se pregateste.
Ce era cel mai important s-a produs. PSD a facut dovada democratizarii. Cine a vrut sa candideze s-a inregistrat si intra maine in competitie directa, in fata colegilor de partid chemati sa-i analizeze, sa-i cantareasca, sa decida care le vor fi conducatorii pentru urmatoarea perioada. Perioada care va cuprinde si alegerile locale si parlamentare!
Faptul ca la sefia partidului candideaza doi lideri pe adresa carora nu pot fi trimise epistole de coruptie sau de guvernare ineficienta este o bila alba castigata deja de partid in ochii opiniei publice.
Cum perioada de campanie interna s-a gatat, bine ar fi ca cei doi sa faca echipa si ulterior Congresului. Bine ar fi ca la fel sa procedeze si sustinatorii lor. Pentru ca nu de doua PSD-uri mai mici e nevoie, ci de competitori politici dupa model european: Partide mari, puternice, care se succed la guvernare asa dupa cum decide votul popular.
Daca siguranta celor doi pe ceea ce pot face trebuie sa primeze in activitatile lor politice viitoare, securea razboiului va trebui, in schimb, dezgropata doar in fata adversarilor politici. Pentru ca, altminteri, va ramane doar o imagine golita de continut, prafuita curand de timp, si o nota de plata pe masura, pentru decont la casieria partidului.
Geoana a promis reformarea din temelii a partidului. putea s-o faca si pana acum, insa poate n-a avut suficient timp la dispozitie. Oprescu a promis ca va opera politica de cumetrie, pentru ca dauneaza grav democratiei in partid.
Ambii au obligatia, cel putin in fata colegilor care-i vor vota maine la Congres, de a-si onora ulterior promisiunile, indiferent daca vor castiga sau nu alegerile pentru presedintia partidului.
In PSD, parerile sunt impartite cand vine vorba despre viitorul presedinte al partidului. Cum spuneam, daca tot asa va fi acordat si votul, competitia va fi extrem de stransa.
Mircea Geoana sau Sorin Oprescu, odata alesi, vor trebui sa incerce sa duca spre victoria finala cel mai mare partid parlamentar, aflat acum in opozitie. Vor reusi? Cine ar fi cel mai potrivit in acest rol? Colegii lor trebuie sa decida. Si sa-si asume, alaturi de cei doi, consecinta votului dat la Congres.

Dancu: PSD are inca probleme de imagine, nu de vizibilitate

Vasile Dancu, unul dintre candidatii pentru functia de vicepresedinte al PSD (pentru domeniul Analiza politica si comunicare), a precizat ca PSD nu are probleme de vizibilitate, insa informatiile care apar despre partid sunt in general negative. El a mai precizat ca mesajul Opozitiei, in general, in primii doi ani de guvernare, “trece destul de greu” pentru ca electoratul se indreapta in general spre partidele aflate la putere. In acest sens, Dancu a precizat ca, dupa cei doi ani de guvernare a dreptei, va urma o perioada in care mesajele Opozitiei vor fi mai vizibile. Totodata, Dancu a afirmat ca incepand cu 11 decembrie partidul pe care il reprezinta va fi pregatit pentru o opozitie mult mai dura. El a subliniat ca actualul context politic este favorabil PSD si ca depunerea unei motiuni de cenzura este iminenta.

Tariceanu nu-si da demisia din fruntea guvernului
Dancu este de parere ca premierul Tariceanu nu va demisiona din fruntea guvernului. El a spus ca Puterea nu este atat de slabita precum pare. El a dat exemplu Partidului Conservator care nu pune bete-n roate bugetului pe 2007.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.