„Vizita Papei Benedict al XVI-lea in Turcia trebuie recunoscuta ca un eveniment istoric“, se arata intr-un editorial aparut in „L'Observatore Romano“, semnat de Giampaolo Mattei, vizita fiind efectuata intr-o maniera care ar

„Vizita Papei Benedict al XVI-lea in Turcia trebuie recunoscuta ca un eveniment istoric“, se arata intr-un editorial aparut in „L'Observatore Romano“, semnat de Giampaolo Mattei, vizita fiind efectuata intr-o maniera care ar aminti de Faptele Apostolilor. Editorialistul considera ca prin acest act „Papa a contribuit la construirea unei lumi care poate sa recunoasca adevarurile comune, in fraternitate si dialog“.

Succesul acestei vizite intr-o tara cu o populatie majoritar musulmana pare a aseza in planul secund rezultatele intalnirii cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I.

Entuziasmul cu care se vorbeste despre acest succes trebuie mai de graba inteles ca o rasuflare de usurare, de depasire a perioadei dificile prin care a trecut Papa dupa declaratiile nu tocmai diplomatice facute la Universitatea din Regensburg. Analizand declaratia comuna semnata de cei doi ierarhi crestini in Fanar, la 30 noiembrie 2006, putem spune ca, daca se poate vorbi de un succes major, atunci trebuie mentionat acest document. Pentru ca el reprezinta, de fapt, un nou inceput al unei zidiri comune, c are pune capat, poate definitiv, luptei oarbe dintre cele doua biserici, marcand, asa cum remarca un confrate, o noua alianta intre Ortodoxie si Catolicism.
Apreciind intalnirea frateasca drept o lucrare a Domnului, un dar divin, in declaratia comuna semnata de cei doi, se spune: „Sfantul Duh ne va ajuta sa pregatim marea zi a restabilirii deplinei unitati, oricand si oriunde va voi Domnul. Atunci vom putea cu adevarat sa ne bucuram.“


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.