Bancile lumii se bat pe lei la Luxembourg, Viena, Londra si chiar Tokyo, emitand obligatiuni in moneda noastra nationala, datorita dobanzilor mari oferite de aceasta. In prezent sunt listate la Bursa din Luxembourg sase emisiuni de obligatiuni

Bancile lumii se bat pe lei la Luxembourg, Viena, Londra si chiar Tokyo, emitand obligatiuni in moneda noastra nationala, datorita dobanzilor mari oferite de aceasta.

In prezent sunt listate la Bursa din Luxembourg sase emisiuni de obligatiuni in valoare de 930 de milioane de lei (270 de milioane de euro), suma care va creste dupa ce BRD-SocGen va finaliza propria oferta in care investitorii straini au subscris deja 609 milioane de lei. ""Restul lumii"" dubleaza insa achizitiile de lei din strainatate. In total, la Luxembourg, Viena, Londra si chiar Tokyo circula obligatiuni de aproape 2 miliarde de lei (580 de milioane de euro).

Analistii explica succesul imprumuturilor obligatare in lei prin atractivitatea dobanzilor in lei, relativ mai mari decat in alte valute. Intr-un raport recent, grupul german Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW) recunoaste ca acesta este motivul pentru care a emis obligatiuni denominate in 22 de monede diferite, inclusiv in moneda statului Botswana, in lira egipteana si leu. ""Devenit convertibil, leul romanesc a intrat in mod natural in acest ciclu"", a declarat, pentru NewsIn, un reprezentant al bancii daneze KommuneKredit. Bursa din Luxemburg este preferata pentru costul redus al emisiunilor si cotarii. Acesta este un al doilea motiv pentru care ofertele de obligatiuni in lei ocolesc Bucurestiul. Luna trecuta, BCR a atras de pe piata 242 de milioane de lei, la o oferta de 200 de milioane, dar era pregatita sa urce oferta la 575 de milioane de lei. Scadenta este de trei ani la o dobanda de 7,25%.

HARTA LUMII, IN RON. La Tokyo, KommuneKredit vinde obligatiuni ""uridashi"" de 45 de milioane de lei pe sapte ani cu 5,85% dobanda. La Londra, banca norvegiana Eksportfinans a atras 175 de milioane de lei pe trei ani cu 6,50% dobanda. La Viena, Dexia Kommunalkredit a obtinut de la investitori 155 de milioane de lei in doua emisiuni, una cu dobanda variabila, iar a doua cu 7,05% dobanda pana in 2011. Dintre ceilalti emitenti, cei cinci care au cumparat lei la Luxemburg sunt: Guvernul austriac (100 de milioane de lei, cu scadenta la doi ani si dobanda anuala de 5,75%), KfW (o emisiune de 100 de milioane de lei pe 17 luni, la 6% dobanda, si alta de 300 de milioane de lei, pe doi ani, la 6,75%), Banca olandeza Rabobank (200 de milioane, pe trei ani lei, la 7%), subsidiara londoneza a EFG Eurobank Ergasias, actionarul majoritar al Bancpost (EFG Hellas PLC - 230 de milioane de lei, pe trei ani, la 8,68%).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.