Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici. Aceasta sarbatoare are si o legenda foarte frumoasa.

Cultul popular

Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici. Aceasta sarbatoare are si o legenda foarte frumoasa.

Cultul popular al acestui sfant dateaza din secolul al XI-lea. In multe tari din lume este sarbatorit cum se cuvine. La noi, copiii isi pregatesc ghetutele inca din seara de 5 decembrie si il asteapta cu multa nerabdare pe Mos Nicolae sa le umple incaltarile cu bunatati, la mare cautare fiind dulciurile. Nemtii isi fac curatenie in locuinte, iar cei mici pun langa lista cu darurile mult dorite si mancare pentru calul sau magarul mosului. In Austria se intampla ceva mai neobisnuit decat in alte parti ale lumii, Nicolae fiind tot timpul insotit de o creatura inspaimantatoare, imbracata in blana, mascata si cu o limba lunga si rosie.

Mos Nicolae, cel care aduce cadouri copiilor in noaptea de 5 spre 6 decembrie, dar ii pedepseste cand sunt lenesi si neascultatori, este imaginat ca un batran cu barba alba si bogata, ziua lui fiind prima zi de „iarna alba“. In popor se crede ca Sfantul Nicolae isi scutura barba si atunci cad primele ninsori. Daca in aceasta zi nu ninge, oamenii zic ca „a intinerit Sf. Nicolae“.

Pescarii il praznuiesc, considerandu-l protectorul lor, convinsi fiind ca el este cel care a impiedicat apele potopului sa inece corabia lui Noe. Femeile il cheama in ajutor, fetele nemaritate il invoca pentru noroc, iar copiii il stiu de frica. Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut la Patara in sud-vestul Asiei Mici, in jurul anului 280, intr-o familie crestina si a decedat pe data de 6 decembrie 343. Sub indrumarea unchiului sau, episcop de Patara, urmeaza scolile epocii, fiind apoi uns preot.

De ce se pun cadourile in sosete?
Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita din cauza situatiei financiare precare. Se zice ca atunci cand a sosit vremea maritisului pentru fata cea mare, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat si cand a venit timpul sa marite si cea de-a doua fata. Cand a trebuit sa se casatoreasca si ultima fata a nobilului, acesta a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut atat de mult bine fetelor sale. In noaptea cu pricina, fericitului tata i s-a dezvaluit secretul. Se mai spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului cu aur prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Nicolae l-a rugat pe nobil sa pastreze tacerea, insa el nu a putut rezista tentatiei de a povesti mai departe tot ce a vazut.

Romania
In Romania, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, cizmulitele sunt atent lustruite si asezate in fata usii, in asteptarea Mosului. Acesta este la fel de generos cu adultii, dar si cu copiii, lasandu-le tuturor cate un mic dar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.