43% dintre romani sunt impotriva organizarii de alegeri anticipate in perioada imediat urmatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, arata Barometrul de Opinie Publica pe luna octombrie, realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Ant

43% dintre romani sunt impotriva organizarii de alegeri anticipate in perioada imediat urmatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, arata Barometrul de Opinie Publica pe luna octombrie, realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Anticipatele sunt sustinute de 32% dintre romani, iar un procent foarte mare (25%) nu s-a pronuntat asupra oportunitatii acestora. Ironia face ca cei multi dintre cei care se opun anticipatelor sa se regaseasca in randul votantilor PD, partid sustinator fervent al acestora (51% ""impotriva"", urmati de alegatorii Aliantei D.A. - 50%, PNL - 45% si PRM si UDMR - fiecare cu 43%). Cei mai multi sustinatori ai alegerilor anticipate se afla in schimb in tabara simpatizantilor UDMR, formatiune reticenta la ideea de anticipate (45% ""pentru"", urmati de votantii PNL - 44%, PSD - 42%, Alianta D.A. - 36% si PD - 35%).

BASESCU IA DE LA PSD. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, Traian Basescu ar castiga din primul tur cu 61%, el neavand nici un contracandidat puternic. Liderul PRM, Corneliu Vadim, situat pe al doilea loc in optiunile electoratului, este creditat cu doar 13%, urmat de Gigi Becali - 10%, Mircea Geoana - 6%, Adrian Nastase - 4%, Marko Bela - 2%, alt candidat - 6% (34% dintre intervievati nu s-au hotarat, 10% nu voteaza si 5% nu au raspuns). Basescu are cei mai multi votanti in randul simpatizantilor Aliantei D.A. - 82%, ai PD - 82%, ai PNL - 40% si ai PSD - 30%. Alegatorii pesedisti il prefera pe Basescu in pofida lui Mircea Geoana, sustinut de numai 25% dintre acestia, si a lui Adrian Nastase, preferat de 10%. In clasamentul intentiilor de vot pentru Parlament, Alianta D.A. se afla pe primul loc, aceasta fiind indicata, la intrebare deschisa, de 27% dintre respondenti. 19% si-au exprimat optiunea pentru PD si 7% pentru PNL, astfel incat, cumulat, Alianta ajunge la 53%. PSD este creditat cu 20%, PRM - 13%, UDMR - 7%, PNG - 5%, PC, PNTCD si alt partid - fiecare cu cate 1%. 36% nu s-au hotarat, 14% nu ar vota, 2% nu au raspuns. In cazul in care liberalii si democratii ar candida separat, PD ar castiga alegerile cu 38%, urmat de PSD - 22%, PRM - 14% si PNL - 11%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.