Banii raman principala preocupare a romanilor. Salariile, preturile, calatoriile si munca in strainatate sunt principalele zone de interes ale romanilor atunci cand vine vorba despre aderarea la Uniunea Europeana. Campaniile de informare lansate de
Banii raman principala preocupare a romanilor. Salariile, preturile, calatoriile si munca in strainatate sunt principalele zone de interes ale romanilor atunci cand vine vorba despre aderarea la Uniunea Europeana.
Campaniile de informare lansate de autoritati pentru a-i ajuta pe romani sa inteleaga ce presupune aderarea la Uniunea Europeana arata, dincolo de orice dubiu, ca cele mai mari preocupari ale oamenilor sunt banii si iesirea din tara, fie in scop turistic, fie pentru a munci peste hotare.
COSUL ZILNIC. Cresterea preturilor, felul in care salariile vor tine pasul si, in general, cosnita zilnica sunt domeniile de care se leaga, invariabil, cele mai multe intrebari adresate la liniile telefonice speciale destinate informarii populatiei. Cei mai multi dintre romani par a trai inca sub impactul momentului 2004, cand magazinele apropiate de granita cu Ungaria serveau in fiecare zi sute de clienti veniti din tara vecina, proaspata membra a UE, ca sa-si faca plinul de zahar, ulei si alte produse de baza.
Statisticile arata ca alimentele si bauturile nealcoolice ocupa un spatiu extrem de insemnat din cosul zilnic de cumparaturi a romanilor - circa 40%. Prin comparatie, ele reprezinta 20% din cumparaturile zilnice ale cehilor, 17% din cosul slovacilor si 21% scumpire la acest tip de produse va influenta indicii de crestere a preturilor, explica expertii Ministerului Integrarii Europene implicati in proiectul ""Alo, Europa"", cea mai recenta campanie de informare a populatiei cu privire la efectele aderarii. Pe baza presupunerii ca ar putea avea loc si in Romania, in anul aderarii, majorari de pret la nivelul cresterilor medii din cele 10 tari care au aderat in 2004, pornind de la valorile anuale pentru fiecare tara, Comisia Nationala de Prognoza a obtinut o crestere ca medie anuala a preturilor de consum pentru anul 2007 de 4,2 %. Armonizarea legislatiei fiscale cu cea din UE va fi cel mai important ""catalizator"" al scumpirilor.
Felul in care salariile vor tine pasul cu scumpirile reprezinta o alta mare nedumerire a romanilor, mai ales ca multi dintre ei se tem ca scumpirile vor fi, dupa aderare, de circa 30% din preturile actuale.
Vag. Se asteapta prin urmare o crestere a salariilor pe termen mediu si lung, crestere ce va compensa o parte din nivelul mai ridicat de preturi la unele produse si servicii incepand cu data aderarii. Numai ca tocmai formulari de genul ""termen mediu sau lung"" sau ""majorari semnificative"" provoaca cele mai multe intrebari. Iar raspunsurile par sa ocoleasca mereu lamuririle dorite de oameni. Practic, toti expertii se feresc sa spuna cum, cu cat, cand si in ce sectoare vor creste veniturile. Mai mult, in ecuatie intra un element nou, menit sa dea noi dureri de cap - explicatia potrivit careia salariile ""vor inregistra majorari semnificative doar in momentul in care productivitatea muncii se va apropia de cea din tarile membre UE si economia romaneasca va performa in raport cu cele ale statelor membre"", cum suna unul dintre raspunsurile oferte la linia gratuita 080.080.2007. Asta, in conditiile in care Romania si Bulgaria vor fi, dupa aderare, statele membre cu cele mai scazute niveluri de salarizare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.