Pe sub Arcul de Triumf a trecut ieri toata mindria terestra a Armatei Romane. Mindria aeriana, ceva mai suferinda, a trecut pe deasupra.

Copiii au urmarit parada militara de la Arcul de Triumf din puncte de vizibilitate maxima. Cei de doar citiva anisori, din bratele parintilor sau de pe umerii tatilor, iar cei mai mari cocotati in pomii din Herastrau. Adi are doi ani si sta in bratele bunicului. Pustiul s-a imbracat de gala: o uniforma de camuflaj, comanda speciala, similara cu a tatalui sau, militar profesionist la Batalionul 2 Infanterie Calugareni din Bucuresti, aflat in prezent in misiune in Afganistan.

Sexul frumos, fala trupelor speciale

Parada militara a debutat cu defilarea detasamentelor Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu" din Sibiu si a Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir", in pas NATO, mult mai usor de invatat decit cel anterior. Bucurestenii au putut sa admire o parte dintre luptatorii din Afganistan sau din Irak. Nici Ministerul de Interne, SRI sau SPP n-au fost mai prejos. Detasamentele Ministerului de Interne si Brigada Antiterorista a SRI au scos in fata atit luptatorii, cit mai ales luptatoarele. Sexul frumos, dar bine antrenat, a facut ieri imaginea unitatilor speciale. N-a lipsit nici aviatia, cu o formatie de MiG 21 Lancer, din cele neconsemnate la sol pe motiv de prabusire, si elicopterele IAR 330 Socat.

Tanchete „incaltate"

Cit priveste tehnica militara, parada de Ziua Romaniei a fost deschisa cu o masina americana, din lotul blindatelor Humvee recent primite de politistii militari bucuresteni de la americani. Au urmat masinile de lupta ale infanteriei, cu senilele incaltate cu „talpici" din cauciuc, ca sa nu strice asfaltul. Lansatoare multiple de rachete Larom, sisteme de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk, sisteme de artilerie antiaeriana Gepard si multe altele au trecut prin fata bucurestenilor.

Constantinescu si Iliescu, discutii aprinse

Dintre personalitati, la parada au asistat presedintele Traian Basescu, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cei doi intretinindu-se minute bune, fostul premier Adrian Nastase, ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, presedintele PSD, Mircea Geoana, directorii SRI si SIE.

Despre acelasi subiect:

Ziua Nationala: fasole cu costita si tanchete cu botosei

Spectacol de sunet, culoare si miros, de Ziua Nationala

Vadim a avut un tren numai al lui