Alin este un tinar seropozitiv care face clipuri despre viata celor discriminati din cauza infectarii cu HIV. Proiectarea acestora a avut loc la Festivalul Art&AIDS din Capitala.

„Hai sa oprim discriminarea!" este mesajul din primul proiect, intitulat „Photo Voice", realizat de Alin, un tinar seropozitiv in virsta de 17 ani. Pasiunea pentru calculatoare l-a indemnat sa dea un alt sens problemei cu care se confrunta. S-a gindit sa-si proiecteze ideile prin realizarea unor spoturi. „Pentru ca li s-a furat ceva" si „Li s-a furat dreptul la o viata normala" sint citeva dintre mesajele care se regasesc in cele patru clipuri ale lui Alin.

„Lumea vazuta prin ochii mei" este altul dintre clipurile adolescentului. Incepe asa: o tinara, in spatele unei porti: „Nu mi-a mai ramas decit singuratatea". O alta, cu miinile agatate de un gard, are imprimat cu litere singerii intr-o palma „HIV", iar in cealalta, „+".

Clipul, care trateaza problema discriminarii si care prezinta aspecte din viata tinerilor seropozitivi, a fost premiat in cadrul conferintei Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) din martie anul acesta.

„Eu cu mine", spotul despre sine

„Poate ca nu am vrut sa incep asa acest clip. Poate ca nici viata mea nu as fi vrut sa inceapa asa" - sint ideile cu care Alin isi incepe al treilea spot, de data aceasta unul autobiografic, intitulat „Eu cu mine". Spotul a fost finantat de compania farmaceutica Abbott si prezentat in cadrul simpozionului organizat de aceasta in 2005. Alin descrie lumea sa ca una abstracta, cu lucruri fara forme si fara sens. Dar el chiar nu se intreaba de ce trebuie sa fie asa. In clip, pasii il indruma spre necunoscut. Un metrou in viteza, lacrimi in care incearca sa gaseasca adevarul. Chiar nu a vrut ca viata lui sa inceapa asa. Mesajul e „stop discriminarii". In al patrulea clip, „Camarazi de cursa lunga"", Alin da exemplul plantelor care vietuiesc printre pietre si transmite ideea ca si toti oamenii ar avea loc pe acelasi trotuar. Dar sugereaza si faptul ca tinerii trebuie sa fie atenti cu cine relationeaza.

A pornit de la niste fotografii

Alin a inceput sa faca spoturi in noiembrie anul trecut, cind a facut cunostinta cu partea de grafica a calculatorului. Tinarul a realizat singur clipurile. „Am pornit cu un program banal, care imi permitea sa adaug citeva efecte fotografiilor in care se regaseau tineri infectati cu HIV. Apoi am primit din partea Abbott instrumentele necesare: o camera video, placa de memorie pentru calculator si un laptop. Dupa care m-am indreptat spre programe mai complexe, care imi permiteau sa adaug sunete, mai multe efecte, texte si sa fac montajul", spune Alin.

„Cred ca aveam 4 ani"

Alin nu stie cu siguranta virsta la care s-a infectat cu HIV. „Cred ca aveam 4 sau 5 ani. Oricum, impactul psihologic la acea virsta era foarte mic", spune acesta. Viata lui urmeaza un fagas normal, in care traieste fiecare clipa.

„Nu trebuie sa recunosc ca am o problema, deoarece a recunoaste inseamna ca te faci vinovat de ceva. Ma gindesc ca am o problema si imi urmez tratamentul, iar parintii, profesorii si prietenii sint alaturi de mine", adauga Alin.

Festivalul Art&AIDS In perioada 28 noiembrie - 2 decembrie a avut loc la Bucuresti Festivalul Art&AIDS. Evenimentul, organizat de Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), a fost dedicat campaniei nationale de combatere a discriminarii persoanelor seropozitive „Deschide-ti inima. Sint la fel ca tine!". Festivalul Art&AIDS a cuprins manifestari legate de fotografie, teatru, publicitate, film si muzica, avind ca subiect HIV/SIDA. Mesajul Fundatiei RAA a fost ca epidemia HIV are implicatii majore atit la nivel medical, cit si social si economic.

Photo Voice:

Lumea vazuta prin ochii mei:

Eu cu mine:

Camarazi de cursa lunga: