Romanii merg in marile orase europene nu pentru a vizita, ci pentru a cumpara produse la preturi mai mici decit in tara. Se merge si in aceste saptamini, desi cea mai buna perioada este cea de dupa sarbatorile de iarna.Comerciantii din tara au un concurent greu de invins: magazinele din strainatate. Agentiile de turism autohtone au inclus in oferte si programe turistice alcatuite special pentru amatorii de shopping. Soldurile din marile magazine occidentale si preturile mici din bazarele din Turcia transforma un astfel de drum, destul de costisitor, intr-o excursie rentabila. Principala atractie o constituie obiectele de imbracaminte, dar se cauta si parfumuri si cadouri pentru prieteni.

Sute de solicitari

Preturile acceptabile ale acestor sejururi, in care se pot vizita si unele obiective turistice, fac ca numarul cererilor sa creasca. Astfel de sejururi sint cautate de persoanele cu venituri medii sau peste medie, iar cea mai mare parte a cererii vine din partea femeilor. Evident, cei care opteaza pentru un weekend intr-o capitala europeana profita de acest lucru si viziteaza si principalele obiective turistice din acel oras. Cei care vor economisi bani in perioada sarbatorilor vor putea sa mearga intr-o astfel de excursie si pentru cumparaturi. Pot sa mearga fie cu avionul, fie cu autocarul.

La cumparaturi in Occident

Marile orase europene sint principalele destinatii pentru amatorii de cumparaturi. Cea mai buna perioada pentru o astfel de excursie este de la inceputul lunii ianuarie pina la sfirsitul lunii martie. Soldurile practicate pentru majoritatea produselor din magazine, dar si preturile accesibile la alte marfuri, fac ca unii romani sa prefere sa-si cumpere cele necesare din strainatate. Principalele destinatii sint Paris si Milano, dar exista cereri si pentru Piata de Craciun de la Viena si pentru Praga. Un sejur de doua nopti la Paris, in care se asigura cazare si transportul dus-intors cu avionul, ajunge la 360 de euro, iar cei care opteaza pentru Milano vor plati 387 de euro. Roma este ceva mai scumpa: 375 de euro. Praga este mai ieftina: in jur de 300 de euro.

Cele mai multe cereri, pentru Turcia

Istanbulul este destinatia cea mai cautata. De asemenea, ofertele pentru turismul de shopping pentru acest oras sint valabile in tot timpul anului, nu doar in anumite perioade, ca in celelalte cazuri. Cei care aleg capitala Turciei sint, in cea mai mare parte, romanii din clasa de mijloc. Asta deoarece si preturile sint mai mici: in jur de 300 de euro, bani in care intra doua nopti de cazare cu mic- dejun si transportul cu avionul. Preturile accesibile din Marele Bazar, Mall sau din magazinele din cartierele Oratkoy sau Laleli, precum si posibilitatea de a negocia, atrag ca un magnet. Dubaiul este o alta optiune, accesibila insa unui numar restrins de oameni din cauza pretului: 514 euro.

Varianta autocar Recent s-a organizat si o excursie de shopping in Austria. Cu autocarul de aceasta data. Pretul este de 155 de euro. In acesti bani intra transportul si doua nopti de cazare intr-un hotel de trei stele din Gyor (Ungaria). De asemenea, tariful include micul-dejun si cina, dar si un tur al orasului Viena. „Shopping Tour Austria" reprezinta primul produs de acest gen lansat de noi, urmind ca in viitor sa adaugam noi destinatii si sa fie oferit la vinzare de doua ori pe an, in preajma sarbatorilor de Pasti si de Craciun", spune Aurelia Fulger, director la Eurolines.