Zice romanul uneori, cand apare vreun necaz la ochi, ca ""ii curge ochiul"". Zicerea asta se aude tot mai des si cand e vorba despre nou-nascuti. Se intampla ca sugarii sa aiba mereu o secretie la ochisori, care le lipeste pleoapele cu o mazga dizgra
Zice romanul uneori, cand apare vreun necaz la ochi, ca ""ii curge ochiul"". Zicerea asta se aude tot mai des si cand e vorba despre nou-nascuti. Se intampla ca sugarii sa aiba mereu o secretie la ochisori, care le lipeste pleoapele cu o mazga dizgratioasa. Cine opreste lacrimile sa se scurga pe obrazul bebelusilor? Explica subiectul prof. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice din Bucuresti.
Cand copilului pana la 5 luni ii ""curge"" ochiul este asa-numita imperforatie de canal lacrimal. In timpul nasterii si in ultima perioada din burtica mamei, fatului trebuie sa i se sparga o membrana care nu lasa sa existe legatura intre glanda lacrimala si canalul lacrimal. Unii copii se nasc fara ca aceasta membrana sa se rupa de la sine si atunci exista un obstacol in calea lacrimilor, care nu se mai pot scurge pe obraz. Deseori, chiar medicii pediatri pun diagnosticul gresit, ca ar fi vorba despre conjunctivita si prescriu coliruri cu multe antibiotice. In nici un caz nu este conjunctivita la o varsta atat de mica, rar la sugar se intalneste o conjunctivita grava, gonococica, cand mama a avut blenoragie, conjunctivita ce poate duce la pierderea ochiului.
Varsta propice pentru o interventie de desfundare a canalului lacrimal este pe la 3-6 luni. Sub anestezie generala, deci fara dureri, in zece minute oftalmologul din spital perforeaza membrana dintre sacul lacrimal si canalul lacrimonazal, face o scurta spalatura cu ser fiziologic si din acel moment lacrimile au drum liber sa curga firesc pe obrazul bebelusului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.