Suporterii Hezbollah au iesit in strada pentru a da jos guvernul libanez prooccidental. Premierul Siniora s-a angajat sa nu cedeze la presiuni, dar asupra Libanului pluteste spectrul razboiului sectar.

Mii de protestatari s-au adunat la Beirut, raspunzind la chemarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, pentru a cere guvernului prooccidental sa demisioneze. „Facem apel la toti libanezii din toate regiunile si miscarile politice… sa ne scape de acest guvern incapabil", ceruse liderul siit, care a declarat ca protestele vor continua pina ce le vor fi indeplinite cererile. Hezbollahului i s-au alaturat si alti aliati, inclusiv partidul condus de crestinul Michel Aoun, iar protestatarii au fost adusi in capitala cu autobuze. Fortele armate guvernamentale se aflau pe strazile Beirutului pentru a evita transformarea protestelor in incidente violente. Doua rinduri formate din oamenii de ordine ai Hezbollahului se interpusesera intre demonstranti si fortele guvernamentale, pentru a evita ciocnirile.

Rezistenta

Premierul prooccidental Fouad Siniora s-a angajat sa reziste in fata tentativei de lovitura de stat: „Independenta Libanului este amenintata si sistemul sau este in pericol", a declarat politicianul. Siniora si-a continuat ieri programul obisnuit de lucru, in ciuda blocarii capitalei de catre protestatari si le-a cerut celor care sprijina guvernul ales sa arboreze drapelul libanez la geamuri. Muftiul sunnit al Libanului a tinut vineri, ziua sfinta a musulmanilor, o predica in favoarea premierului Siniora, si el sunnit. Guvernul s-a instalat la putere anul trecut ca urmare a primelor alegeri libere organizate dupa retragerea trupelor siriene din Liban. In ciuda hotaririi premierului Siniora, guvernul sau nu va putea functiona dupa ce ministrii siiti si-au dat demisia, iar ministrul industriilor, Pierre Gemayel, a fost ucis. Tensiunile dintre siiti, sunniti si crestini cresc pe zi ce trece, diversele grupari acuzindu-se reciproc de tradare in favoarea unei tari straine sau a alteia.

Drept de veto

Hezbollah se angajase sa organizeze aceste proteste de strada inca de saptamina trecuta, dar uciderea lui Gemayel a determinat aminarea lor. Sase ministri din grupari apropiate Hezbollah isi dadusera deja demisia inainte de asasinat, deoarece cererea lor de a primi mai multe posturi in guvern pentru siiti fusese respinsa. Siitii vor sa aiba suficiente voturi in guvern pentru a obtine drept de veto, dar gruparile prooccidentale ii acuza ca vor sa reintroduca influenta siriana in guvernarea Libanului.