Guvernul american si Organizatia Natiunilor Unite au investit 450.000 de dolari in promovarea mesajului antidiscriminare a persoanelor seropozitive timp de un an, in Romania.

„Chiar ti-ai dori sa ai un copil pe care sa-l trimiti la gradinita sau la scoala si sa se imbolnaveasca acolo de SIDA?" sau „Sigur ca acesti copii sint rai si or sa vrea sa ii infecteze pe ceilalti" sint doua dintre exemplele relevante pentru ceea ce spun „sanatosii" cind e vorba de integrarea unei persoane seropozitive in scoala.

Discriminarea din scoli este completata de cea din spitale, cind vine vorba de interventii stomatologice sau de microchirurgie, de frica infectarii cu HIV. Mihaela Stefanescu de la fundatia Romanian Angel Appeal isi aminteste ca a dus o batalie de convingere intr-un caz al unei gravide seropozitive, care avea nevoie de cezariana. „Am ajuns pina acolo incit am spus echipei de medici ca o anesteziez eu", povesteste Stefanescu.

Campanie in scoli si spitale

Sub sloganul „Deschide-ti inima. Sint la fel ca tine!" autoritatile publice si din societatea civila au lansat pe 30 noiembrie campania nationala impotriva discriminarii intilnite in scoli si in spitale a celor 12.000 de persoane seropozitive.

„40% dintre tinerii seropozitivi care au inceput scoala nu si-au putut termina studiile pentru ca fie au fost respinsi de ceilalti copii, fie parintii au decis sa ii retraga din cauza atitudinii profesorilor si a parintilor celorlalti copii. Faptul ca acesti tineri nu au nici o pregatire ii impiedica sa aiba un viitor asigurat, o meserie din care sa isi cistige existenta", a explicat Claudia Catana de la Romanian Angel Appeal.

In plus, reprezentanta John Snow Institute, Irina Dinca, a precizat ca Ministerul Sanatatii s-a implicat ca autoritate publica prin sustinerea cu personal medical a acestei campanii nationale de constientizare a drepturilor persoanelor seropozitive.

Campania antidiscriminare este gindita pe un an, timp in care materialele comune vor fi distribuite la nivel national de catre organizatiile locale active in domeniul HIV/SIDA. „Sint doua rinduri de postere facute: o parte va fi distribuita in scoli, iar al doilea rind de postere in institutiile publice care ofera ingrijire medicala, dar si catre angajatorii care cer persoanelor testul HIV inainte de angajare, pentru meserii care nu implica risc de infectare", a adaugat Catana.