BNR pune astazi in circulatie bancnota de 200 de lei noi. Tot de azi, comerciantii nu vor mai putea pune in circulatie leii vechi. Plata in vechii bani se va mai putea face pana la finele anului. Firmele si institutiile nu vor mai repune in cir

BNR pune astazi in circulatie bancnota de 200 de lei noi. Tot de azi, comerciantii nu vor mai putea pune in circulatie leii vechi. Plata in vechii bani se va mai putea face pana la finele anului.

Firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie, de la 1 decembrie, bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfarsitul acestui an, a anuntat ieri Banca Nationala a Romaniei (BNR). Vechile bancnote si monede vor mai fi acceptate la plata in luna decembrie.

Nici unitatile institutiilor de credit nu vor mai repune in circulatie vechile insemne monetare, acestea avand obligatia sa le depuna la sucursalele BNR, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

CALENDAR. Incepand cu
1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si Trezoreriei Statului.

Dupa 1 februarie 2007, banii vechi vor putea fi preschimbati, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, dar numai la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.

Banca Nationala a inlocuit 90% din numerarul aflat in circulatie cu bancnote si monede din noua emisiune. Pana la 28 noiembrie, numarul de monede din noua emisiune puse in circulatie era de 509 milioane de bucati, cu o greutate de 1.926 de tone, iar numarul de bancnote de 746 de milioane de bucati, cu o greutate de 714 tone.

Cu o luna inainte de sfarsitul perioadei de utilizare pentru plati, mai sunt in circulatie 61 de milioane de bancnote de lei vechi, din care aproape o treime (30,9%) sunt bancnote de 500.000 de lei vechi.

Dupa bancnotele de 500.000 lei vechi, cele mai numeroase bancnote vechi in circulatie sunt cele de 10.000 lei vechi (28,9% din totalul bancnotelor vechi in circulatie) si cele de 1.000.000 de lei vechi (21,5%). Bancnotele de 100.000 lei vechi reprezinta 13,4%, iar cele de 50.000 lei vechi doar 5,3% din bancnotele vechi aflate inca in circulatie, arata datele BNR. Numarul de monede vechi ramase in circulatie este de 877 de milioane unitati, cea mai mare pondere avand-o cele de 100 de lei, cu 36,8%.

BANCNOTA DE 200 DE LEI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.