Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu (foto), 'viseaza>> ca Romania va fi capabila sa cheltuiasca, in perioada 2007-2013, aproximativ 90% din fondurile primite de la Uniunea Europeana. Analistii economici il contrazic ferm pe Vladescu, sp

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu (foto), 'viseaza>> ca Romania va fi capabila sa cheltuiasca, in perioada 2007-2013, aproximativ 90% din fondurile primite de la Uniunea Europeana. Analistii economici il contrazic ferm pe Vladescu, spunand ca tara noastra va inregistra un grad de absorbtie de cel mult 25% in primii doi ani dupa aderarea la UE.

„Romania nu poate inregistra o rata de 90%, mai ales ca organismele implicate in acest proces nu au experienta“, ne-a declarat Liviu Voinea, director in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Oficialul GEA a explicat ca „in Ungaria, rata prevazuta pentru perioada 2007-2013 este de 40%, in conditiile in care ungurii se afla la a doua etapa de absorbtie a fondurilor UE“. Acesta considera ca „nici cele mai eficiente tari care au aderat la UE acum mult timp, cum este Spania, nu au avut o rata de absorbtie de 90%, ci de aproximativ 80%“. Cu toate acestea, oficialul GEA crede ca tara noastra are un mic avantaj, pentru ca „ni s-a permis sa cheltuim banii la trei ani dupa ce ii primim“.
Pe de alta parte, Liviu Voinea e ste de parere ca in primii doi ani rata de absorbtie va fi foarte mica, de cel mult 25%.

Referitor la domeniul care se va descurca cel mai greu cu cheltuirea banilor europeni, directorul GEA a anticipat ca vom sta mai slab la transporturi si infrastructura. „Acolo unde sunt bani mai multi, acolo sunt si interese foarte mari, chiar interese politice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.