O scrisoare a unor persoane si asociatii care sustin ca reprezinta societatea civila, prin care se cere scoaterea icoanelor din scoli, a dinamitat societatea romaneasca. Demersul este considerat un atac impotriva spiritualitatii romanesti.

O scrisoare a unor persoane si asociatii care sustin ca reprezinta societatea civila, prin care se cere scoaterea icoanelor din scoli, a dinamitat societatea romaneasca. Demersul este considerat un atac impotriva spiritualitatii romanesti.

Scrisoarea deschisa trimisa de mai multe persoane si asociatii, care sustin ca ar reprezenta societatea civila, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, cerand retragerea simbolurilor religioase din institutiile publice de invatamant, este pe punctul de a dinamita societatea romaneasca. Intr-o lume din ce in ce mai ratacita de sine, intr-o tara ruinata de coruptie si jaf, ai carei cetateni sunt buimaciti de interminabilele razboaie politice, minciuni, tradari si scenarii apocaliptice, scrisoarea a cazut ca o bomba. Ea a fost catalogata de majoritatea celor care au luat atitudine impotriva ei ca un atac la drepturile omului, la Biserica, la istorie, la insasi fiinta noastra nationala.

Avem nevoie in acest moment al evolutiei noastre democratice de o asemenea masura? Pentru ce trebuie sa ne consumam energiile, putine care ne-au mai ramas, dezbatand o problema deloc priori tara, intr-o perioada in care aderarea la UE, cu standardele ei ridicate, ne va crea si asa destule batai de cap? Asta este chestiunea de care depinde bunastarea noastra? Sau, ca si in alte situatii, avem in fata un scenariu care ne va distrage atentia de la gravele probleme cu care se confrunta populatia in acest inceput de iarna? Sunt numai cateva intrebari care framanta si intriga in acelasi timp cetateanul onest.

Scrisoarea incalca prevederile Constitutiei
Cum este firesc, „cealalta“ societate civila si Biserica au reactionat, exprimandu-si opozitia categorica fata de petitia amintita, cerand aceluiasi Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii, in nume propriu, in „vedera protectiei copiilor Romaniei de agresiunile anticrestine ale unui grup ultraminoritar extremist“, cum se arata in scrisoarea adresata de Asociatia Civic Media Guvernului Romaniei, „respectarea drepturilor noastre si ale copiilor nostri, inclusiv prin pastrarea simbolurilor religioase in scolile romanesti.“

In acest sens, Patriarhia Romana a dat publicitatii un comunicat intitulat „Excluderea simbolurilor religioase in scoli inseamna restrangerea libertatii religioase“, in care se arata ca aceasta institutie ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa „afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios“, care aduce atingere libertatii religioase, garantata de stat prin articolele 29-30 din Constitutia Romaniei. Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania. Mesajul simbolurilor religioase este incurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultiva valorile morale si orienteaza spre bine viata omului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin