PD si Traian Basescu nu stau deloc rau in sondaje. De asemenea, liderul platformei liberale, Theodor Stolojan, este vazut si el bine de electorat.

Presedintele Traian Basescu conduce cu 57% in topul personalitatilor politice care se buc

PD si Traian Basescu nu stau deloc rau in sondaje. De asemenea, liderul platformei liberale, Theodor Stolojan, este vazut si el bine de electorat.

Presedintele Traian Basescu conduce cu 57% in topul personalitatilor politice care se bucura de increderea romanilor, potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR in perioada 9-14 noiembrie. Seful statului este urmat in acest clasament al increderii de Theodor Stolojan, cu 43%.
Cei doi sunt urmati de: George Becali - 32%, Emil Boc - 31%, Mona Musca - 29%, Mircea Geoana - 27%, Calin Popescu Tariceanu - 23%, Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu, cu cate 20%, Petre Roman, cu 17%, Adriean Videanu si Cosmin Gusa, cu cate 16%, Adrian Nastase - 15%, Dan Voiculescu - 12%, Gheorghe Ciuhandu - 11% si Marko Bela - 10%.

Musca scade
Potrivit sondajului, cea mai mare scadere fata de topul realizat in luna octombrie a inregistrat-o Mona Musca, avand o fluctuatie de -10%, Mircea Geoana cu -7%, Cosmin Gusa si Adriean Videanu cu cate -5% si George Becali, Calin Popescu Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu cu cate -4%.
De asemenea, in ceea ce priveste activitatea presedintelui Traian Basescu, 61% dintre respondenti s-au declarat multumiti si 39% nemultumiti, iar 70% dintre subiecti si-au manifestat nemultumirea fata de Guvernul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Totodata, 70% dintre subiectii sondajului sunt nemultumiti si de activitatea primului-ministru. Sondajul INSOMAR a fost efectuat pe un esantion de 1.164 de persoane garantat cu o probabilitate de 95%.

Alianta, in top
Aproape jumatate dintre romani, 46%, ar vota cu Alianta DA daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare. Pe locul al doilea in preferintele electoratului se afla PSD - cu 20%, partidul inregistrand o scadere cu 3% de la sondajul precedent.
Partidul Romania Mare ar atrage 12% din voturile alegatorilor, iar pentru Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si-ar da votul 7%, cu 2% mai putin decat la sondajul trecut, o situatie identica avand si Partidul Noua Generatie. Cu Partidul Conservator ar vota 2%.

Separati, democratii, in frunte
In situatia in care toate partidele ar candida singure, fara a mai face aliante intre ele, cu PD ar vota 31% dintre cei chestionati, 20% cu PSD, 15% cu PNL, 12% cu PRM, 8% cu PNG si 7% cu UDMR. Cu PC ar vota 3% dintre alegatori, cu PNTCD - 2%, iar PIN ar totaliza doar 1%.

Ungureanu, cel mai tare din guvern
Nici la capitolul „ministri“ zona democrata nu sta rau. In topul incredererii este bine plasat ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu cu 42%, care desi este liberal are o relatie buna cu presedintele. Ungureanu este secondat de Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor cu o cota de incredere de 38 %. Pe locul al treilea se situeaza Anca Boagiu, ministrul integrarii europene cu 35%. Ea este urmata de ministrul justitiei Monica Macovei cu 29%. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur (un apropiat al platformei „Stolojan“), capitalizeaza 28 de procente.

Platforma, in carti
Tot ieri, Biroul de Cercetari Sociale (BCS) a dat publicitatii un sondaj. Potrivit barometrului de opinie publica, 27% dintre romani considera ca platforma lui Theodor Stolojan urmareste unificarea fortelor politice de dreapta, 31% cred ca scopul acestei initiative este ruperea PNL, in timp ce 42% nu stiu despre ce este vorba. De asemenea, potrivit sondajului, numai 42% dintre romani au aflat de platforma politica lansata de Theodor Stolojan.

Se transforma in partid
Totodata, 51% dintre subiecti cred ca aceasta initiativa se va transforma in partid politic, 20% cred ca nu va urma acest curs, iar 29% nu au stiut sa raspunda.
Totodata, faptul ca Stolojan nu a reusit sa redevina presedintele PNL este indicat ca motiv pentru infiintarea de catre fostul consilier prezidential a Partidului Liberal Democrat (PLD) de catre 19,5% dintre respondenti, 17% au mentionat indepartarea din conducerea PNL a protejatilor acestuia (Turcan, Boureanu, Musca, Stoica), pentru indepartarea PNL de presedintele Traian Basescu optand 15%. Faptul ca presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu nu a vrut sa faca alegeri anticipate este indicat ca motiv al infiintarii partidului lui Stolojan de catre 12%, iar pentru refuzul conducerii liberale de a fuziona cu PD au optat 9,5%.
Potrivit sondajului, 36% dintre romani cred ca Traian Basescu este apropiat mult de Theodor Stolojan, 27% opteaza pentru o relatie de putina apropiere, 20% spun ca apropierea dintre cei doi este totala, iar numai 7% considera ca nu exista o astfel de relatie intre cei doi.
In conditiile unor alegeri parlamentare in care PLD- Stolojan ar candida separat de Alianta PNL-PD, cele doua partide ar obtine 40% din optiuni, iar noua formatiune liberala ar avea 10,5%. Pentru varianta unor alegeri in care cele trei partide ar candida separat, PD ar obtine 22,8%, PNL - 16,8%, iar PLD Stolojan - 9,3%, iar in cazul variantei unei Aliante D.A. formata din PD si PLD aceasta ar obtine 31,7%, iar PNL - 17%. Sondajul BCS a fost realizat in perioada 7-13 noiembrie pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.155 persoane, avand o cota de eroare de +/- 3%.

( Alexandru Mihai )

Tariceanu vede furtuni pe platforma lui Stolojan, nu in PNL

Calin Popescu Tariceanu spune, optimist, ca „furtuna“ nu este in interiorul formatiunii liberale, ci pe platforma, subliniind ca „ar fi momentul ca apele sa se separe in partid“. Senin, liderul PNL a declarat, la intalnirea cu alesii locali liberali, de la sfarsitul saptamanii trecute ca „realitatea nu este cea de politica de doi bani intre Ionescu si Popescu sau intre unul care a sarit pe platforma si cel care a ramas in PNL“. Ca urmare, i-a indemnat pe delegatii prezenti la sedinta Ligii Alesilor Locali PNL sa faca o politica „indreptata catre cetatean“.

'Luptele intestine nu urmaresc scopul declarat>>
„Daca vom fi capabili sa fim receptivi la agenda populatiei, nu trebuie sa va ingrijorati de nimic. Daca vom sta, insa, sa cadem prada unor lupte intestine provocate de cei care urmaresc alt scop decat cel declarat, atunci parerea mea este ca vom gresi profund“, si-a expus parerea premierul. Asta nu-l impiedica pe liderul PNL sa creada ca cei care critica PNL din interior vor ruperea partidului: „Am fost surprins de gestul domnului Flutur, pe care l-am invitat de nenumarate ori sa purtam o discutie, dar care a refuzat, garantandu-mi ca nu va face nici un pas. Nu pot sa inteleg decat ca se doreste, dupa un scenariu bine pus la punct, ruperea PNL-ului“.

'Daca au pareri diferite, sa-si vada de drum>>
In opinia lui Tariceanu, daca sustinatorii lui Stolojan vor considera ca trebuie sa plece din PNL, „partidul nu va avea enorm de suferit“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.