Seful statului i-a cerut ministrului Economiei sa nu grabeasca privatizarea companiilor energetice, in special Romgaz, cel putin pana ce rezultatele privatizarii Petrom nu vor fi analizate. "Va pot spune ca acum o luna i-am cerut ministrului Industri
Seful statului i-a cerut ministrului Economiei sa nu grabeasca privatizarea companiilor energetice, in special Romgaz, cel putin pana ce rezultatele privatizarii Petrom nu vor fi analizate. "Va pot spune ca acum o luna i-am cerut ministrului Industriilor (Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului) sa nu accelereze procesul de privatizare a altor companii distribuitoare de energie, vizand, in mod deosebit, Romgaz, urmand ca acest proces sa fie reluat dupa ce se face o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar si a distributiilor de gaze," a declarat, ieri Traian Basescu, inainte de plecarea spre Libia.
Nemultumirile sefului statului legate de distribuitorii de gaze naturale dateaza inca de la jumatatea anului trecut.
In luna ianuarie a.c., in timp ce se afla la intalnirea ocazionata de prezentarea bilantului Politiei Romane, Traian Basescu a amintit de "existenta unor grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor" care ar fi dus la cresterea accentuata pe piata romaneasca a pretului gazelor naturale.
Tarifele la gazele naturale au crescut, recent, cu pana la 8,5%, in principal ca urmare a majorarii preturilor pentru productia interna.
De altfel, in urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret.
Compania a solicitat un pret mai mare decat cel avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom. Ulterior, distribuitorii au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife.
Pana acum au fost privatizate opt societati, beneficiul statului fiind de 1,1 miliarde de euro si 708 milioane de dolari. Acestea sunt Petrom, Petromidia, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Banat si Dobrogea, Rafo, Electrica Oltenia si Electrica Moldova.
Potrivit Presedintiei, CSAT se va intruni, la 22 noiembrie, pentru a discuta despre contractul de privatizare al Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare, preturile de achizitii la import si efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.