La nivel declarativ, majoritatea partidelor parlamentare sustin ca este necesara adoptarea unei legi care sa reglementeze lobby-ul. Si Executivul pare sa fie de acord cu acest lucru. Cel putin asa reiese din programul de guvernare al coalitiei, care

La nivel declarativ, majoritatea partidelor parlamentare sustin ca este necesara adoptarea unei legi care sa reglementeze lobby-ul. Si Executivul pare sa fie de acord cu acest lucru. Cel putin asa reiese din programul de guvernare al coalitiei, care la capitolul 10 privind politicile anticoruptie, prevede ca "Guvernul Romaniei va colabora cu Parlamentul pentru adoptarea Legii privind activitatea de lobby si crearea registrului public al activitatilor de lobby.
Practic insa, nici reprezentantii coalitiei si nici cei ai opozitiei nu fac nimic in acest sens. Cele cateva initiative legislative care au fost depuse in Parlament in ultimii ani au fost respinse cu majoritate de voturi.

"Exista o reticenta a puterii impotriva unei astfel de legi"

"Ar fi benefica o astfel de lege", ne-a spus ieri deputatul PD Ioan Oltean. Si din partea PNL vine acelasi punct de vedere. "Lobby oricum se face. Iar o lege in acest sens ar asigura transparenta si s-ar face o delimitare clara de traficul de influenta", ne-a explicat senatorul Nicolae Vlad Popa.
O opinie similara are si senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, care spune ca astfel, activitatea de lobby ar putea fi impozitata. Ceva mai sceptic este senatorul PC Sergiu Andon, care sustine ca Romania nu este pregatita sa institutionalizeze o lege in acest sens. La intrebarea de ce nu au fost aprobate initiativele de pana acum, raspunsurile au fost destul de laconice: "Proiectele respective nu au fost bine sustinute", ori "In Europa nu este legiferat lobby-ul".
Surse din coalitie sustin insa ca adevaratul motiv este ca "exista o reticenta a puterii impotriva unei astfel de legi". Iar explicatia e ca "le este frica sa nu se asocieze numele lor cu o lege care ar putea fi interpretata de electorat ca fiind legalizarea traficului de influenta". Din partea opozitiei, senatorul Cristian Diaconescu a spus ca PSD va avea o discutie in acest sens in perioada urmatoare, intrucat "o lege a lobby-ului este obligatorie". Nici reprezentantul PRM, Dan Dumitru, nu s-a declarat impotriva, insa a afirmat ca este posibil sa se speculeze ca "aceasta lege este inca o gaselnita a politicienilor, pentru a mai stoarce niste bani".

Partidele nu comunica cu ONG

Asociatia pentru Initiative Civice a organizat ieri o dezbatere cu tema "Actul legislativ si activitatea de lobby". Desi au fost invitate toate partidele parlamentare, doar deputatul Dan Dumitru a onorat invitatia. Cei prezenti, printre care si reprezentanti ai ProDemocratia, Academia de Advocacy, dar si ai mediului de afaceri, au cazut de acord ca este nevoie de o astfel de lege, in primul rand pentru a se face o distinctie clara intre lobby si trafic de influenta. "Trebuie sa-ti asumi public calitatea pe care o ai si sa fie recunoscuta prin lege aceasta buna practica a lobby-ului", a explicat reprezentantul AIC, Sorin Ardelean. El a adaugat ca activitatea de lobby nu inseamna legalizarea traficului de influenta, intrucat si lobbystii raspund in fata legii.

Lobby-ul, model american

In UE lobby-ul nu beneficiaza de o legiferare unitara, dar este tacit admis. Componenta de influenta a lobby-ului face ca acesta sa fie usor asimilabil cu traficul de influenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.